15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Darko Šarić proglašen krivim

Narko bos Darko Šarić proglašen je krivim u Specijalnom sudu Srbije za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Krivima su proglašeni i svi optuženi. Šarić, kao ni njegov advokat nisu se pojavili u sudnici.

Šarić je izjavio je da ne želi da prisustvuje izricanju presude.

Tročlano vijeće sudija, kojim predsjedava Sudija Siniša Petrović utvrdilo je da su organizatori grupe krijumčara optuženi Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović. Veće je takođe utvrdilo da je organizator bio i Dragan Dudić „Fric“, koji je ubijen krajem maja 2010.

Članovi Šarićeve grupe proglašeni su krivima za svaki transport iz Latinske Amerike u Evropu.

Članovi veća suda su sudije Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić.

Podsjetimo, Darko Šarić, u javnosti, tačnije medijima, prvi put se “pojavljuje” u oktobru 2009, kada su agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti “Maui”, pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije “Balkanski ratnik” američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.

Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna potjernica.

Darko Šarić se nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Tvrdio je da nije kriv ni po jednoj tački optužbe kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 13 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić. U Holandiji je nedavno uhapšen optuženi Darko Tošić, čije izručenje je Srbija zatražila.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih dijela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica, piše Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se