20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Cipras obećeo obimne reforme

STRAZBUR – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u Evropskom parlamentu da će prijedlog Atine za rješavanje dužničke krize sadržavati sveobuhvatne reforme, da bi njegova zemlja dobila pomoć i ostala u evrozoni.

Ciprasa su aplauzom dočekali ljevičari, ali i desno orijentisani protivnici EU.

Cipras je rekao da je odlučan da preokrene stvari poslije višegodišnjeg lošeg upravljanja Grčkom i petogodišnjeg provođenja politike štednje, koja je povećala nejednakosti u grčkom društvu.

„Uvjeravam vas da ćemo, nevezano sa krizom, nastaviti provođenje reformi“, rekao je grčki premijer po dolasku iz Brisela, gdje su mu lideri evrozone dali rok do nedjelje, 12. jula, da predstavin novi prijedlog za rješavanje krize.

Cipras je rekao da želi dogovor koji će Grčku postaviti dugoročno na put uzlaska iz krize i koji će pokazati da „ima svjetla na kraju tinela“.

„Naš primarni cilj mora biti borba protiv nezaposlenosti i ohrabrivanje preduzetništva“, naglasio je grčki premijer.

Cipras je rekao da „ovo nije samo problem Grčke, nego evropski problem“, te da „evropski problemi zahtijevaju evropska rješenja“.

On je govorio nakon što je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao da su ostala „samo četiri dana da se postigne konačan dogovor“.

NJemački konzervativni poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da su Cipras i njegova vlada odgovorni za ovu evropsku krizu i zatražio izvinjenje zbog „neprihvatiljivih“ izjava grčkih zvaničnika, poput poređenja kreditora sa teroristima.

Veber je pitao šta bi se dogodilo ako bi zemlje evrozone održale svoje referendume o davanju novca Grčkoj i dodao da su, umjesto toga, ostale članice provodile reforme i vršile finansijsku konsolidaciju.

„Nemojte da lažete narod. Rezanje duga neće nauditi bankarima, nego će pogoditi medicinske sestre u Slovačkoj i državne škole u Finskoj“, rekao je njemački poslanik.

Lider liberala u Evropskom parlamentu Gij Ferhofštat upozorio je da Evropa „mjesečari prema izlasku Grčke iz evrozone“.

On je predložio da se u Grčkoj ukine sistem stranačkog zapošljavanja, da se smanji javni sektor i ukinu privilegije za vojsku, Grčku pravoslavnu crkvu, grčka ostrva i političke stranke.

„Nikada nijedan premijer u Grčkoj nije imao tako snažan mandat kao vi. Vi treba da istupite sa paketom reformi. Ovo nije situacija kokoške i jajeta“, rekao je Ferhofštat.

Najdžel Faradž, lider Britanske stranke za nezavisnost rekao je u obraćanju Ciprasu da Grčka treba da izađe iz evrozone.

„Ako imate hrabrosti, treba da podignutog čela povedete grčki narod izvan evrozone. Da, biće teško prvih nekoliko mjeseci, ali ćete se oporaviti uz devalvaciju valute i uz prijatelje iz čitavog svijeta“, rekao je Faradž.

On je rekao da je čitav evropski projekat počeo da odumire i da kompletno Sredozemlje koristi pogrešnu valutu.

„Postoji novi berlinski zid i zove se evro“, rekao je Faradž.

SRNA/Rojters

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se