-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Brisel odobrio nuklearni sporazum

EU je danas odobrila nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, što je prvi korak ka ukidanju evropskih ekonomskih sankcija Teheranu.

Šefovi diplomatija EU saopštili su sa današnjeg sastanka u Briselu da je na pregovaračkom stolu bila najbolja opcija.

„Ovo je uravnotežen dogovor koji znači da Iran neće doći u posjed atomske bombe. To je veliki politički dogovor“, rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijus.

Evropski šefovi diplomatija čekali su da Savjet bezbjednosti UN usvoji sporazum postignut između Teherana i šest svjetskih sila 14. jula nakon čega su objavili saopštenje sa devet tačaka prema kojem se zvanično obavezuju da će, uz SAD i UN, postepeno ukidati sankcije Iranu.

Ministri spoljnih poslova saglasili su se da će ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija stupiti na snagu nakon što Međunarodna agencija za atomsku energju potvrdi da je Iran ispunio sve svoje obaveze.

Savjet bezbjednosti UN nešto ranije je usvojio sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, ali će u narednoj deceniji moći da reaktivira kaznene mjere ukoliko Teheran prekrši postignuti dogovor.

Savjet bezbjednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju o kojoj je pregovarano u okviru sporazuma postignutog prošle sedmice u Beču između Irana i šest svjetskih sila.

U zamjenu za ukidanje sankcija Iran je pristao na dugoročna ograničenja nuklearnog programa za koji je Zapad sumnjao da za cilj ima stvaranje atomske bombe, što je Teheran negirao.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se