5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Bosić: Bećirović organizovao pisanje i slanje oba pisma

SARAJEVO – Rasprava o pismu koje je 25 polsanika uputilo generalnom sekretaru UN-a, okončana je a izjašnjavanje poslanika trebalo bi da se desi na kraju sjednice za koju je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavnickog doma BiH rekao da ce trajati do 19.30 sati.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajueg Predstavničkog doma BiH rekao je da je grupa zastupnika je zloupotrijebila položaj i zvanični memorandum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Za sve što se radi potrebno je minimum povjerenja. Mi tražimo da se ovo sankcioniše i osudi. Ako se to ne uradi mi ćemo smatrati da ovdje svako može pisati svašta i svakom““, rekao je Bosić.

On je naglasio da ne želi diskutirati o samim dokumentima i njihovom sadržaju vec o činjenici da su uzurpirane ingerencije Zastupničog doma Parlamentarne skupštine BiH te je napomenuo da nema saradnje s onima koji budu branili ovakav rad.

Sporno je i pismo koje je upućeno predsjedavajućem Parlamenta Kanade od Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje je takoder, kako smatra Bosić, upućeno mimo ustaljenih procedura.

Naime, na sjednici komisije na kojoj je usvojena odluka da se pošalje pismo zahvalnosti Parlamentu Kanade zbog usvojene Rezolucije o Srebrenici nije bio prisutan nijedan zastupnik iz RS-a, a kako je objasnio Bosić, pravilnik propisuje da je i u komisijama neophodno poštivanje entitetskog glasanje kada se radi o odlukama koje su konacne i koje se nece dodatno razmatrati u Zastupničkom dom.

Bosić je direktno prozvao zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića da je on organizirao pisanje i slanje oba pisma.

Becirović smatra da nisu povrijeđene procedure jer se u pismu kaže da ga potpisuje većina zastupnika, a nigdje ne stoji da je to dokument koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH.

„Da smo uradili ono što vi imputirate mi bismo jasno rekli da je ono što je napisano odluka Parlamentarne skupštine BiH, to bi potpisao predsjedavajući i bio bi pečat. Ništa od toga nema“, rekao je Bećirović.

U ime Kluba poslanika SNSD-Staša Košaraca, šef Kluba SNSD-a predložio je  zaključke u kojem se navodi da je u slučaju upućivanja pisma generalnom sekretaru UN došlo do svjesnog kršenja Ustava BiH i Poslovnika o radu Predstavnickog doma.

Poslanici iz Republike Srpske saglasni su u ocjeni da je upućivanjem pisama pojačana doza nepovjerenja, te da parlament BiH treba da utvrdi političku odgovornost za slanje pisma generalnom sekretaru UN.

Borjana Krišto, poslanica iz HDZ-a naglasila je da je potrebno  donijeti zakljucak u kojem ce se reci da to nisu stavovi Predstavničkog doma i o tome obavjestiti generalnog sekretara UN.

Ranije su poslanici SNSD-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu parlamenta BiH najavili su da će podržati predložene zaključke o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula.

Poslanik SNSD-a Milica Marković istakla je u raspravi o ovoj tački dnevnog reda da su neke diskusije koje su danas iznesene zastrašujuće.

„Ne daj Bože da se SDP ikad više vrati na vlast. Za njih je najbolje da ostanu opozicija, mada su i kao opozicija veoma opasni za sve građane BiH“, istakla je ona.

Prema njenom mišljenju, tužno je ako oni koji su danas veoma neprimjereno i negativno komentarisali predložene zaključke nisu vidjeli dobru namjeru za BiH i njene građane.

Ona je istakla da su, poslije događaja u Potočarima, mnoge bezbjednosne agencije u Evropi okarakterisale BiH kao mjesto i regrutni centar brojnih opasnih fundamentalističkih i radikalnih snaga koje se regrutuju za „Islamsku državu“.

„Problem je ako neki poslanici i političari smatraju da se sa ovoliko arogancije, mržnje i bahatosti treba odnositi prema Srbiji. Onda smo u velikom i opasnom problemu“, ukazala je Markovićeva.

Ona je podsjetila da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović lično pozvao Vučića i lično mu garantovao bezbjednost, što se nije desilo.

Takođe, poslanik SBB-a Fehim Škaljić rekao je da je potrebno da Parlamentarna skupština BiH bude jedinstvena i osudi napad na Vučića, da kaže da to ne treba BiH i da to nanosi štetu.

„U Potočarima se desilo sve što ne pripada domaćinu, komemoraciji i sahrani. Neko je zakazao i taj neko je dio vlasti. Mi smo dio te vlasti. S naše strane mora da bude zahtjev da se utvrdi zašto se to desilo. Kao primjer svima nama treba da posluži stav majki Srebrenice“, istakao je Škaljić.

On je ukazao da rezultata istrage o napadu na Vučića nema, a vrijeme prolazi.

„Ono što se desilo u Potočarima i Zvorniku samo nas zaustavlja na evropskom putu“, smatra Škaljić

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da je inicijativa za donošenje zaključaka u vezi sa napadom na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 11. jula pokrenuta sa ciljem stabilizacije prilika u regionu, a prvenstveno u BiH.

„Ne treba zaboraviti da veliki broj Bošnjaka živi u Srbiji i da je interes i BiH da, ne samo zbog Srba nego i tih Bošnjaka u Srbiji, imamo što bolji odnos sa Srbijom“, dodala je Pandurevićeva

Ona je izrazila žaljenje što u glavama pojedinih političara u BiH, predvođenih u parlamentu Denisom Bećirovićem iz SDP-a, traje rat.

„On je obični demagog, jastreb i nanosi zlo svima u BiH, a naročito Bošnjacima. BiH ne treba čuvati od Srba ni Republike Srpske, nego od Bećirovića“, zaključila je Pandurevićeva

Ona je istakla da je politika SDP-a politika konflikta, politika falsifikata koje je počinio Bećirović u ovom parlamentu.

Pandurevićva je pozvala Bećirovića da konkretnim primjerima, poput otvorenih radnih mjesta u Srebrenici i Podrinju dok je SDP bio u vlasti.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se