20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

BiH spremna za mogući priliv ilegalnih migranata

BANJALUKA – Zbog podizanja ograde na granici Srbije i Mađarske organi BiH očekuju mogućnost priliva ilegalnih migranata s Bliskog istoka prema EU, upozorili su iz Granične policije BiH.

Prema riječima Radiše Samardžije, načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, potencijalna opasnost postoji od dolaska migranata iz susjednih zemalja, posebno iz Srbije i Makedonije.

„To se odnosi na namjeravane akcije nadležnih tijela u Mađarskoj odnosno postavljanje ograde na granici sa Srbijom kako bi se zaustavio ilegalan ulazak migranata. S tim u vezi GP redovno prati stanje ilegalnih migracija kao i stanje na granici s Republikom Srbijom“, naveo je Samardžija u pisanom odgovoru.

Dodao je da se praćenje stanja na srbijanskoj granici posebno odnosi na identifikaciju mjesta pogodnih za ilegalan prelazak državne granice, kao i lica koja bi se mogla dovesti u vezu s ilegalnim prebacivanjem migranata.

„Pratimo i moguća prevozna sredstva koja se mogu koristiti za te namjene, korištenje falsifikovanih dokumenata za ilegalan prelazak državne granice i slično“, naveo je on.

Prema podacima koje je iznio, dosad podaci o ilegalnim migrantima nisu zabrinjavajući, a eventualne promjene nakon izgradnje ograde u Mađarskoj treba pratiti. Migratni još biraju rutu kroz Srbiju, a efekat na BiH ostaje da se vidi.

On je istakao da je do podizanja ograde u ilegalnom prelasku granice s BiH registrovano 75 lica, od čega se 19 lica odnosi na granicu sa Srbijom.

„Pored državljana susjednih zemalja, evidentirani su i državljani Albanije, Turske, Iraka, Avganistana, Kine, Pakistana, nosioci isprava s oznakom Republike Kosovo, kao i četiri lica s neutvrđenim državljanstvom“, naveo je Samardžija.

Dodao je da ti podaci ne odudaraju od statističkih pokazatelja iz prethodnih godina, te da dosad BiH nije bila izložena masovnom prilivu ilegalnih imigranata, poput masovnih migracija s kojima se suočava Srbija, pišu Nezavisne novine.

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, ističe da dizanje ograde nije u skladu s najboljim praksama i standardima Evrope, ali da se radi o problemu koji u svakom trenutku može eskalirati.

„Naše službe – Granična policija, Centar za strance, entitetske policije – prate situaciju na granici, mada su migracije, kada su masovne, pojava koja se teško može kontrolisati, ali posljednjih pet-šest godina uradili smo stvarno dobar posao“, rekao je Dautbašić.

Dodao je da je potpisan Sporazum o readmisiji sa Srbijom, koji omogućava brzo vraćanje migranata zatečenih pri ilegalnom prelasku Drine.

„Moramo znati da je Migrantski centar u Banji Koviljači dva kilometra zračne linije od Drine. Ne treba glumiti lažnu skromnost, treba reći da mi sada ubiremo plodove napornog rada u prethodnim godinama i zato je BiH, po mom mišljenju, dosad izbjegla veće talase migranata“, rekao je Dautbašić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se