23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bez Nurkića na „Eurobasket“

Duško Ivanović, selektor košarkaške reprezentacije BiH, objavio je spisak igrača koji će 23. jula početi pripreme za „Eurobasket 2015“. Bh. selektor se odlučio za 16 imena, među kojima je i kapiten Mirza Teletović, odnedavno novi igrač Feniks Sansa.

Jusufa Nurkića, drugog bh. igrača koji nastupa u NBA ligi za Denver Nagetse, nema na skraćenom spisku košarkaša. Razlog Nurkićevog izostanka je povreda zbog koje je ovog ljeta morao na operaciju.

Prvi utisak je da se Ivanović odlučio za provjerene snage. Od novih imena tu su Draško Albijanić, Stefan Glogovac i Marko Jošilo, koji su često bili na širem spisku, ali se do sada nisu previše naigrali u dresu BiH. Bh. tim će biti jači i za Miroslava Todića, koji je kvalifikacije za EP propustio zbog povrede, te Aleksa Renfroa, novog Amerikanca u našoj reprezentaciji.

Ivanović je odlučio da sljedećih 16 igrača počne pripreme: Nemanja Gordić (Cedevita, Hrv), Muhamed Pašalić (Kluž, Rum), Aleks Renfro (Bajern, Njem), Nihad Đedović (Bajern, Njem), Marko Šutalo (Dinamo Bukurešt, Rum), Dalibor Peršić (Temišvar, Rum), Adin Vrabac (Trir, Njem), Marko Jošilo (Metalac, Srb), Nedim Buza (Ostende, Bel), Mirza Teletović (Feniks Sans, SAD), Milan Milošević (AEK, Grč), Miroslav Todić (Tofaš, Tur), Stefan Glogovac (Spars), Elmedin Kikanović (Nansi, Fra), Draško Albijanić (Kozuv, Mkd) i Andrija Stipanović (Trabzon, Tur).

Plan priprema bh. košarkaša odavno je poznat. Nakon okupljanja 23. jula u ilidžanskom hotelu „Kristal“ uslijediće prvi dio priprema koji će do 4. augusta odraditi u Sarajevu. Potom slijedi odlazak u Sloveniju, gdje će Ivanovićev tim odigrati dvije kontrolne utakmice sa Gruzijom 6. i 7. augusta. Slijedi trodnevni povratak na Ilidžu, a onda od 12. do 15. augusta nastup na turniru u Istanbulu, gdje će im protivnici biti Turska, Tunis i Grčka. Narednu provjeru BiH će imati od 21. do 23. augusta u Atini protiv Češke, Rusije i ponovo Grčke. Generalna proba biće na turniru u Zagrebu od 26. do 28. augusta. Tamo će bh. tim igrati još jednom sa Češkom, te s Izraelom i Hrvatskom. Polazak za Monpelije planiran je za 2. septembra.

BiH će na „Eurobasketu“ igrati u Grupi A u kojoj su još Poljska, Francuska, Izrael, Finska i Rusija. Prvu utakmicu u Monpelijeu, koji je domaćin grupe, bh. košarkaši igraće 5. septembra protiv Poljaka.

(Nezavisne)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se