18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Beč: Regrut iz BiH simpatizer Islamske države?

BEČ – Vojno-obaveštajna služba Austrije pokrenula je istragu protiv jednog regruta, porijeklom iz Bosne, koji je bio pod sumnjom da je simpatizer Islamske države.

Na jednoj fotografiji, povodom postavljanja novog hodže u austrijskoj vojsci, jedan vojnik drži uzdignuti kažiprst, što obično koriste borci i pristalice terorističke Islamske države.

Vojni obaviještajci pokrenuli su istragu povodom fotografije na kojoj je i komandant austrijske vojske za Beč Kurt Vagner.

Sumnja da bi vojnik mogao biti opasni ekstremista nije se, kako je objašnjeno, potvrdila.

Uzdignuti kažiprst, na primjer, imali su na fotografijama i teroristi iz Pariza, pripadnici Islamske države u Siriji.

Naime uzdignuti kažiprst je gest kojim salafisti pokazuju da su oni jedini pravi muslimani i upozoravaju nevjernike od Alaha.

Međutim ovaj navodni simbol Al kaide i Islamske države koristi se i prilikom molitve u džamiji.

Nakon što je fotografija sa austrijskim vojnicima objavljena u turskim medijima, i to pripadnika garde austrijske vojske, pokrenuta je istraga protiv regruta bosanskog porijekla.

„Možemo da isključimo radikalnu pozadinu. Ovaj događaj neće imati posljedice po vojnika, i od njega ne polazi nikakva opasnost“, rekao je brigadir Kurt Vagner.

Inače u Beču je već svaki peti regrut islamske vjeroispovijesti, a obavještajna služba vojske istražuje svaku sumnju u vezi terorističkih tendencija, automatski.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se