18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Analiza reformske agende: Radnu snagu probuditi uz novo zakonodavstvo

BANJALUKA – Radna snaga u BiH trenutno nije dovoljno iskorišćena, a da bi situacija bila preokrenuta i omogućen održivi privredni rast, neophodno je poboljšati entitetske zakone o radu uz konsultacije sa socijalnim partnerima.

To su ključni ciljevi dijela reformske agende koju su usaglasili svi nivoi vlasti posvećenog tržištu rada. „Glas Srpske“ detaljno predstavlja svaki od šest najvažnijih dijelova reformske agende i u saradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti analizira kakve su šanse za njihovu realizaciju i efekti koje donosi njihova primjena planirana u iduće tri godine.

Argumenti za nove zakone

U agendi se navodi da je niska stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva, a visoka nezaposlenost koja je uglavnom posljedica neusklađenosti ponude i potražnje za kvalifikovanim radnicima. Konstatovano je i da postoji znatan broj dugoročno nezaposlenih i obeshrabrenih da traže zaposlenje, što ograničava mogućnosti razvoja. U agendi je navedeno da postojeći zakoni o radu u znatnoj mjeri više ne odražavaju društvene i ekonomske odnose u BiH i da su u pojedinim odredbama kontradiktorni sa drugim zakonskim rješenjima, nejasni i nedovoljno fleksibilni. Kultura kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga ocijenjena je nedovoljno razvijenom i često opterećenom nerealnim zahtjevima socijalnih partnera.

– Vlade RS i FBiH poboljšaće nacrte zakona o radu uz konsultacije sa socijalnim partnerima da bi se povećala fleksibilnost radnih uslova. To treba da uključuje mogućnost zaposlenja na pola radnog vremena, te diferencijalno određivanje plata na osnovu vještina, kvalifikacija, iskustva i učinka – istaknuto je u agendi.

Istovremeno s tim, RS i FBiH pojačaće inspekcije rada, pooštriti kazne za kršenje zakona o radu i potruditi se da zaštite prava radnika. Prema podacima Agencije za statistiku BiH u maju ove godine u BiH je bilo 537.505 nezaposlenih.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić rekao je da tri mjere oslikavaju suštinu reforme tržišta rada.

– To su reforma radnog zakonodavstva, smanjenje oporezivanja rada i odvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca posla. Bez tih reformi nema pomaka – istakao je Aćić navodeći da Unija udruženja poslodavaca očekuje da Vlada RS hitno formira radnu grupu za izradu novog zakona o radu i njegovo usvajanje do kraja godine.

S druge strane predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da Srpska ima Zakon o radu koji ne treba mijenjati, nego u punom kapacitetu primijeniti. Mišićeva je istakla da treba ojačati kontrolne organe i boriti se protiv pljačke radnika i neuplaćivanja plata i doprinosa.

– Dio agende koji se odnosi na tržište rada je protiv radničkih prava i radnika i dodatno će osiromašiti i obespraviti radnike, a sve zbog stava MMF-a i novca koji političari u BiH željno očekuju da bi mogli vraćati davno uzete kredite – istakla je Mišićeva.

Smanjenje doprinosa i rada na crno

Kao jedna od mjera definisanih agendom je i značajno smanjenje doprinosa socijalne zaštite, posebno za one s manjim primanjima, što bi smanjilo troškove rada i pomoglo u privlačenju investitora.

– To bi dovelo do većeg nivoa zaposlenja u realnom sektoru, ali je to nemoguće sprovesti bez dodatnog novca za vanbudžetske fondove – istaknuto je u agendi.

Jedan od zadataka je i borba protiv rada na crno, uključujući sprečavanje prijave nižeg dohotka kao osnove za obračun i plaćanje poreza i doprinosa. U srednjoročnom periodu planirana je i reforma obrazovanja s ciljem njegove veće povezanosti sa tržištem rada, a biće razmotreno i uvođenje podrške za tražioce prvog zaposlenja.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac rekao je da u stručnoj javnosti već odavno postoji saglasnost da su reforme neophodne uz uvažavanje objektivnih poteškoća i različitosti koje BiH ima u odnosu na zemlje čija rješenja pokušava da prepiše.

– Radnik koji ostane bez posla u BiH jako teško nalazi drugo zaposlenje. Velika je nezaposlenost i zato može biti problem ako primijenite rješenja iz Njemačke ili Švedske. Važno je da se sistemski priđe ovom problemu – istakao je Grabovac.

Dodao je da fleksibilnije radno zakonodavstvo znači lakše otpuštanje, zbog čega bi država na neki način trebalo da se pobrine za ljude koji dobiju otkaz.

– Reforme su neophodne da bi privreda mogla da se pokrene i da na zdravim osnovama zapošljava. U suprotnom, ako firmi loše ide i ako gubi tržište, a onemogućava joj se otpuštanje radnika, preduzeće propada i svi ostaju bez posla. Zbog toga je važno naći pravu mjeru. Ako sve ne bude zaokruženo, nemoguće je sprovesti reforme, rašće socijalne tenzije i u tim uslovima je teško bilo šta uraditi – istakao je Grabovac i dodao da podržava mjere usmjerene na borbu protiv sive ekonomije i smanjenje poreza i doprinosa.

Agendu su usvojili Savjet ministara BiH i vlade RS i FBiH, a već u novembru podnijeće prvi izvještaj o njenom sprovođenju.

Planirane mjere

– poboljšati zakone o radu

– efikasnije iskoristiti radnu snagu

– povećati fleksibilnost radnih uslova

– omogućiti zaposlenje na pola radnog vremena

– određivati plate na osnovu vještina, kvalifikacija, iskustva i učinka

– pojačati kontrolu inspekcije rada i kazne za kršenje zakona o radu

– zaštititi prava radnika

– smanjiti doprinose socijalne zaštite

– obeshrabriti rad na crno

– spriječiti prijavu nižeg dohotka

– razdvojiti obavezno zdravstveno osiguranje od funkcije posredovanja u zapošljavanju

– planirati reformu obrazovanja i povezivanje sa tržištem rada

– razmotriti uvođenje podrške za tražioce prvog zaposlenja

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se