-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Ambasada SAD se plaši posljedica referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

Ambasada SAD u BiH saopštila je večeras da se „plaši“ posljedica koje će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH.

U izjavi povodom usvajanja odluke o raspisivanju referenduma u Narodnoj skupštini Republike Srpska Ambasada SAD navodi da je angažovala „relevantna odjeljenja i agencije Vlade SAD kako bi bilo odlučeno o primjerenom reagovanju prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju“.

Iz Ambasade SAD dodaju i da „blisko sarađuju sa Misijom EU i OHR-om u vezi sa preduzimanjem narednih koraka“.

„Ambasada SAD alarmirana je pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku, kao i prijetnjama koje referendum predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega, jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH“, navodi Ambasada SAD.

Američka Ambasada smatra da „iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro“, te poručuje da je budućnost BiH i svih njenih građana u kontinuiranom procesu integracija u EU.

„To je sasvim ostvariv cilj i mi želimo da radimo sa građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredijeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju“, navodi Ambasada SAD.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se