23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zbirka memorijalnih predmeta da ostane u Muzeju Nikole Tesle

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zalaže se da se Zbirka memorijalnih predmeta u Muzeju Nikole Tesle i dalje čuva u tom muzeju i da urna sa zemnim ostacima srpskog naučnika ostane u njenom sastavu.

U Ministarstvu smatraju da i dalje treba da se poštuje volja najbližih srodnika velikog naučnika i pronalazača.

„Već više od pola veka urna se čuva i štiti u muzeju u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima i izložena je na način koji obezbeđuje dostupnost javnosti, a istovremeno mogućnost da svaki posetilac lično, i u miru, oda dužno poštovanje velikom naučniku i pronalazaču“, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

U Ministarstvu navode da je na taj način počast Nikoli Tesli iskazalo više od milion posjetilaca iz zemlje i svijeta, svih vjera i nacija.

Jedna od najznačajnijih komponenti Muzeja Nikole Tesle je, osim arhive, biblioteke i drugih dragocjenih zbirki, i memorijalni dio u kojem se nalazi i čuva urna sa zemnim ostacima naučnika, podsjeća se u saopštenju i dodaje da je taj memorijalni prostor posebno projektovan za tu namjenu i da su ga osmislili vrhunski stvaraoci – Nebojša Mitrić, Milan Pališaški i Mario Maskareli.

„Urna uživa status kulturnog dobra, kao deo Zbirke memorijalnih predmeta koji se čuvaju u muzeju. Osim urne, u ovoj zbirci je i posmrtna maska Nikole Tesle /pet gipsanih odlivaka/, kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstven memorijal Nikoli Tesli“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu naglašavaju da je Muzej Nikole Tesle jedinstvena ustanova zaštite kulturnog nasljeđa u Srbiji, kao jedini muzej u svijetu koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu srpskog naučnika.

Zbog univerzalne vrijednosti za čovječanstvo, Arhiv Nikole Tesle koji se čuva u ovom muzeju, 2005. godine je uvršten u Svjetski registar „Pamćenje svijeta“ koji vodi UNESKO.

Ministarstvo podseća da ne postoji nijedan zapis niti svjedočanstvo o tome da se Nikola Tesla izjasnio kako i gdje želi da počiva i da su o njegovoj sahrani i zaostavštini odlučivali njegovi najbliži srodnici.

Urna sa zemnim ostacima Tesle donijeta je u Beograd 1957. godine na osnovu želje člana Tesline šire porodice, Milice Trbojević, kao pravnog nasljednika Tesline zaostavštine, koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Želju Teslinih nasljednika potvrđuje i Vilijam Terbo, praunuk Tesline sestre Angeline Trbojević, trenutno najbliži živi rođak Nikole Tesle.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se