2 C
Zvornik
20. април 2024.

Za masakr Srba u Brežanima još niko nije odgovarao (foto)

U srebreničkom selu Brežani danas je obilježena godišnjica stradanja 32 lica srpske nacionalnosti, koje su na današnji dan prije 23 godine pobile muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela.

Za ovaj zločin, kao ni za ostale zločine nad Srbima srebreničkog kraja, još niko nije odgovorao pred sudovima, iako su žrtve ubijane na najsvirepiji način.

„Prije 23 godine ovdje se desio stravičan zločin nad srpskim narodom i bolno je što za to još niko nije odgovarao. Ovo je jedan u nizu zločina bez kazne počinjenih nad Srbima ovog kraja“, rekao je na današnjem pomenu predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić.

On je istakao da neće odustati od borbe za istinu i pravdu i da će sudovi u BiH morati da prihvate činjenicu da je na području Srebrenice stradao i srpski narod, a ne samo bošnjački, kakva se slika jednostrano nameće svijetu.

„Ubijali su sve što su stigli – žene, djecu i starce da bi protjerali sve što je srpsko sa ovog područja i etnički očistili srebreničku opštinu. Haški tribunal i pravosuđe BiH, koji su očito formirani da samo sude Srbima, moraće da počnu da procesuiraju i počinioce zločina u Brežanima i drugim srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca“, rekao je Grujičić.

Pomenu kod spomenika u Brežanima, koji su preživjeli mještani podigli u znak sjećanja i zahvalnosti, pored rodbine i prijatelja prisustvovale su i delegacije Boračke organizacije, kao i srpski predstavnici vlasti u Srebrenici.

Preživjeli ovog masakra pričaju da su muslimanske snage najprije opkolile selo i započele pucnjavu, uz urlanje i ubijanje svih koje su stigli.

Pod okriljem noći i jutarnje magle neki mještani su uspjeli da pobjegnu u okolne šumarke ili da se sakriju u selu. Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva. Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Najstarija žrtva tog masakra bio je 88-godišnji Stanko Milošević, a najmlađa 15-godišnji LJubomir Josipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Mileva Rankić preživjela je napad na ovo selo, ali je tog dana ostala bez sinova – dvadesetogodišnjeg Miroslava i dvije godine starijeg Dragoslava, kao i muža Milisava.

Mileva je izgubila vjeru u pravosuđe i očekuje da će one koji su joj ubili supruga i sinove na kućnom pragu stići Božija pravda.

„Godine prolaze, a niko ne reaguje i niko ne odgovara za ubijenu moju i nevinu djecu mnogih Srpkinja“, priča ova majka.

Milovan Milošević je tog dana ostao bez devetnaestogodišnjeg sina Vidoja i oca Stanka, koji je imao 88 godina. Zbog posljedica ranjavanja tog dana jedva se kreće uz pomoć štaka.

Dostana i gluhonijema Krstina Lazić i 23 godine nakon stradanja još se vode kao nestale.

Selo Brežani je, kao i ostala sela u Podrinju u koja su upale muslimanske snage, u potpunosti opljačkano i spaljeno, a više od polovine kuća još nije obnovljeno.

U Brežanima danas živi svega pedesetak stanovnika, dok ih je prije rata bilo 400.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se