20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Za ambasadore imenuju i uzgajivače pilića

SARAJEVO – Predsjedništvo BiH na jednoj od posljednjih sjednica na pojedine ključne diplomatske destinacije imenovalo je i kadrove oskudnih biografija i diplomatskih profila, među kojima je i SDS-ov dvojac Lazar Mirkić iz Donjeg Žabara, koji se bavi pilićarskim biznisom, te Zoran Miličević iz Doboja, direktor jednog kamenoloma na obroncima Sarajeva!

Mirkić, koji u Beogradu treba da zamijeni ambasadora Ranka Škrbića, još nije preuzeo dužnost u Srbiji jer je u postupku dodjele agremana, što može potrajati mjesecima.

U Mirkićevoj biografiji, između ostalog, navedeno je da je „cijeli radni vijek proveo u agrobiznisu“, iz čega proizlazi da članovi kolektivnog šefa države i vrh SDS-a, koji ga je predložio, vjerovatno smatraju da agrobiznis i diplomatija imaju potrebnu kompatibilnost.

„Mirkić je privatni biznismen iz Donjeg Žabara, sa vrlo skromnom biografijom i iskustvom narodnog poslanika koji se dva puta javio za riječ u četverogodišnjem mandatu. Neko će možda reći da se mora jednom početi, ali početi se baviti diplomatijom na kraju karijere?! To je malo tužno i za državu jako ružno“, kaže sagovornik iz sjedišta bh. diplomatije, dobro upućen u kadrovsku politiku.

Istovremeno, država BiH, a na prijedlog SDS-a, u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) šalje Zorana Miličevića, koji će zamijeniti uglednog diplomatu Aleksandra Dragičevića. Miličević, inače, nema ni minimum političkog, a kamoli diplomatskog znanja i iskustva. Ova odluka je apsurdnija tim prije što sve države regije u UAE, jednog od najvećih potencijalnih investitora, šalju najjače timove, sa karijernim diplomatama na čelu.

U Miličevićevoj biografiji, između ostalog, stoji da je trenutno tehnički direktor kamenoloma Lapišnica u Istočnom Sarajevu, a pod „tehničkim i umjetničkim sposobnostima“ navodi da, uz ostalo, posjeduje međunarodnu vozačku dozvolu od 1981. godine, da koristi i poznaje rad na računaru, ali isto tako i folklor naroda i narodnosti BiH i regije.

Za dobre poznavaoce stanja u bh. diplomatiji, koje je gotovo katastrofalno, ovaj vid kadriranja nije ništa novo te je pokazatelj da diplomatsku kadrovsku politiku u BiH i dalje u potpunosti kontroliraju stranke.

Zlatko Dizdarević, dugogodišnji bh. diplomata i novinar, koji nam se javio telefonom iz Damaska, ističe da je ovo sasvim logična posljedica „potpune obesmislenosti ovakve države“.

„Tamo gdje nema unutrašnje politike jedne države nema ni spoljne, pa tako i diplomatija služi svemu prije nego onome radi čega postoji u normalnoj državi, a što mi više ni blizu nismo“, zaključuje Dizdarević.

Murat Ramadanović, ministar-savjetnik u jednom od odsjeka Ministarstva vanjskih poslova BiH, ranije šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju, smatra da su mediji i javnost ti koji moraju da utiču „na filtriranje u kadrovskoj politici u BiH“.

„Ljudi koje postavljaju za ambasadore morali bi da imaju neki dignitet jer je biti ambasador velika stvar. Treba svakako uticati na kadrovsku politiku stranaka“, ističe Ramadanović.

Zaključuje da danas svako zna BiH po lošim stvarima i ratu.

„Moramo više poraditi na tome da pokažemo da imamo i kvaliteta i pameti. Kao profesor doktor, kao čovjek sa velikim iskustvom, smatram da je ekonomska diplomatija primarnija od opšte. Ja sam, recimo, imao 26 poslovnih foruma širom svijeta, a poslije mog odlaska nije organizovan više nijedan“, zaključuje Ramadanović.

Borislav Bojić, poslanik SDS-a u parlamentu BiH i potpredsjednik ove stranke, na naše pitanje o diplomatskim referencama novih ambasadora Mirkića i Miličevića izrazio je uvjerenje da „Nezavisne“ od ovih imenovanja „žele da naprave predstavu“.

„Ja mislim da to nije za neku predstavu jer se radi o kvalifikovanim osobama i privrednicima za svaku vrstu respekta“, zaključio je Bojić.

O novim kadriranjima i postavljenjima u Srbiji i UAE željeli smo čuti i stav Igora Crnatka, šefa bh. diplomatije, međutim zbog službenog odsustva on nije odgovarao na naše pozive.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se