8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

UNICEF: Riješiti kontroverzu u vezi sa nazivom jezika

UNICEF u BiH traži hitno rješenje kontroverze u vezi sa nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju, budući da poštovanje prava djece na obrazovanje ima ogromnu važnost za njihovu budućnost i razvoj njihovih zajednica i društva.

Imajući u vidu da službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulisani u Ustavu BiH činjenica je da je najviši pravni akt dio međunarodnog sporazuma koji je potpisan na četiri jezika, od kojih je jedan jezik Bošnjaka.

Ustavni sud BiH je u presudi od 25. juna 2004. godine „prepoznao mogućnost jednakog korištenja“ jezika sva tri konstitutivna naroda „ne samo pred institucijama BiH, već i na nivou entiteta i svih njihovih administrativnih jedinica, pri zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima kao i u javnom životu“, navodi se u saopštenju UNICEF-a BiH.

Budući da nova školska godina počinje za samo dva mjeseca, UNICEF očekuje da vlasti nađu rješenje za zvaničnu upotreba jezika u obrazovanju, što bi omogućilo poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu sa opredjeljenjem koje je BiH potvrdila ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se