9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Tegeltija: Mjere Vlade Srpske ugraditi u Evropsku agendu

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je Vlada Republike Srpske definisala u svojoj ekonomskoj politici sve mjere vezane za javna preduzeća, javnu potrošnju i privredni rast, te da će pokušati da kroz razgovor sa Vladom FBiH, Savjetom ministara BiH i Evropskom komisijom to ugradi u takozvanu Evropsku agendu.

„Mi smo svoje primjedbe napisali i dali sugestije, definisali smo neke rokove u kojima bi neki zakoni trebalo da se usvoje. Prije svega smo zainteresovani za zakone koji se donose na nivou BiH. One zakone koji su u nadležnosti Srpske brzo ćemo usvojiti, jer je jedan dio već prošao u formi nacrta“, izjavio je Tegeltija Srni u Bečićima, gdje učestvuje na Samitu ministara finansija i guvernera „Finansijska budućnost regiona“.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je važno da se obezbijedi sigurnost i prohodnost zakona koji se donose na nivou BiH.

Tegeltija je naglasio da sve zemlje u regionu imaju slične probleme – sve se susreću sa problemom budžetskog deficita i rastom javnog duga, ali da treba imati u vidu da javni dug u Republici Srpskoj sporije raste nego u drugim zemljama regiona.

„Naravno, ta dva parametra utiču na privredni rast, a postoji i mogućnost da u dugom vremenskom periodu imamo problema sa servisom ukupnog duga“, rekao je ministar finansija Srpske.

Tegeltija je kazao da je najveći problem u Srpskoj kako obezbijediti stabilnost privrednog rasta koji bi se u ovoj godini kretao 2,5 odsto, da bi on, u nekom budućem vremenu, došao do nekih pet-šest odsto, čime bi se obezbijedila stabilnost privrednog rasta.

„Nekoliko ključnih izazova koji se pred nama nalaze su stabilnost poslovanja javnih preduzeća, pitanje funkcionisanja naših fondova socijalne sigurnosti – fonda penzijskog, te zdravstvenog osiguranja i pitanje veličine javne potrošnje“, naglasio je Tegeltija.

Prema riječima ministra finansija Republike Srpske, to pitanje je uvijek otvoreno i ono podrazumijeva veličinu javne uprave na svim nivoima vlasti i strukturu zaposlenih u javnom sektoru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se