5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Šta piše na spomeniku Gavrilu Principu: Ko hoće da živi, nek mre!

BEOGRAD – Spomenik Gavrilu Principu je tokom utorka dopremljen u Beograd iz Istočnog Sarajeva. Spomenik će će biti premješten u Smederevo na čišćenje i uređenje.

„Spomenik Gavrilu Principu je tokom jučerašnjeg dana dopremljen u Beograd iz Istočnog Sarajeva. Spomenik će će biti premešten u Smederevo na čišćenje i uređenje“, izjavio gradski menadžer Goran Vesić.

Spomenik će, potom, u petak biti postavljen na postament u Finansijskom parku, koji je već izgrađen. Spomenik je visine dva metra i težine oko 350 kilograma. Odbor za podizanje spomenika Gavrilu Principu održao je sjednicu na kojoj je usvojen tekst koji će biti ispisan na sve četiri strane postamenta.

Na prednjoj strani stajaće natpis Gavrilo Princip (1894 -1918), a na posljednjoj strani: Dar Republike Srpske Republici Srbiji, Vidovdan, 2015. Na prvoj bočnoj strani biće ispisane riječi pjesme:

„Al’ pravo je rekao pre

Žerajić soko sivi:

Ko hoće da živi nek’ mre,

Ko hoće da mre nek’ živi!“

Na drugoj bočnoj strani:

„Blago tome ko dovijek živi

imao se rašta i roditi“, Njegoševi stihovi uklesani na kapeli Vidovdanskim herojima u Sarajevu u kojoj počivaju Gavrilo Princip i drugovi.

„Zahvaljujući JKP ‘Zelenilo – Beograd’, koje danonoćno radi na uređenju parka i pripremi postamenta, sve radnje će biti završene na vreme. Spomenik Gavrilu Principu biće otkriven u nedelju, 28. juna, u Finansijskom parku u Beogradu. Na ovaj način, Beograd i Srbija, makar posle 101 godine od Sarajevskog atentata odužiće se čoveku koji je svoj život dao za slobodu“, rekao je Goran Vesić, piše Telegraf.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se