23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Francetićevi zločini još nisu istraženi

SREBRENICA – Ustaše i lokalni muslimani prilikom ofanzive snaga Jure Francetića ka Drini ubili su više od 6.000 Srba, a ti zločini su i decenijama kasnije ostali neistraženi, istaknuto je na tribini „Da se ne zaboravi Srebrenica, juni 1943“, održanoj povodom obilježavanja 72. godišnjice zločina.

Učesnici tribine, koju su organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština i Muzej žrtava genocida iz Beograda, istakli su da je istraživanje blokirano u prošlom sistemu zbog politike bratstva i jedinstva.

– Tek kada je zemlja progovorila i kada je počelo ekshumiranje srpskih kostiju iz jama, ozbiljnije se pristupilo istraživanju zločina koje su ustaše počinile nad srpskim narodom u istočnoj Bosni. Zločini se mogu potpuno istražiti kompletiranjem ustaških, njemačkih, četničkih i partizanskih dokumenata – rekao je v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić.

Književnik Momir Krsmanović je preživio ustaški pokolj u kojem su ubijeni njegova majka i šestogodišnji brat.

– Imao sam devet godina kada smo pobjegli u zbjeg na Sjemeću. U zbjegu su ustaše pobile skoro sve srpsko stanovništvo, a neznatan broj se uspio sakriti u smrekama i vrtačama – rekao je Krsmanović, navodeći da mu je majku i brata ubio komšija Osman Šišić piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se