4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Srbija će iznjeti stav o rezoluciji o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom predstavljanja rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu, da su u mnogim parlamentima usvajani dokumenti povodom Srebrenice i da Srbija ne može na to da utiče, ali će u bilateralnim kontaktima iznijeti stav tim povodom.

„Komentar ljudi koji su sagledali prvi tekst rezolucije je da je argumentacija da se poziva na sličnu rezoluciju koja je bila doneta u slučaju Ruande, ali je velika razlika u tome što su se na primeru Ruande zadržali na opštim principima, a ovde je reč o značajnom delu rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na rezoluciju o genocidu u Ruandi“, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da je Srbija svojim primjerom pokazala posvećenost u borbi za kažnjavanje ratnih zločina i da smatra da svi zločini treba da budu sankcionisani, posebno imajući u vidu brojne zločine nad srpskim narodom.

„Uvažavajući posvećenost Srbije sankcionisanju ratnih zločina, jasno je da će vlada štiti nacionalni i državni interes kad je u pitaju ova tema“, istakao je Dačić.

On je ponovio da je Srbija opredijeljena za mir i stabilnost u regionu i za to da se nikad ne ponove konflikti, kao i za potpuno sankcionisanje ratnih zločina i njihovih počinilaca, ali i da štiti svoje nacionalne i državne interese i interese naroda koji živi u BiH.

Upitan kad će biti donijeta odluka da li će i ko ići u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice, Dačić je rekao da su, koliko je njemu poznato, pozivi upućeni predsjedniku države i premijeru i da će oni odlučivati o tome.

„To je jedno od teških pitanja kojima ćemo se baviti u narednom periodu“, rekao je Dačić.

Na pitanje šta očekuje od posjete Nikolića Sarajevu 16. juna, Dačić je odgovorio da je Srbija zainteresovana za BiH, jer veliki broj Srba živi u toj zemlji i da postoji veliki interes za očuvanje regionalne stabilnosti i jačanje odnosa.

Upitan da li će osumnjičeni za ratni zločin Naser Orić biti izručen Srbiji, Dačić je rekao da je to pitanje za pravosudne organe Srbije i Ministarstvo pravde.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se