20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Samers: Ako ne bude dogovora, Grčka će propasti

ATINA – Propast Grčke kao države koštaće Evropu mnogo više nego bilo kakav drugi kompromis, tvrdi Lavrens Samers, bivši dekan Harvarda i bivši ministar finansija SAD.

„Ako kreditori ne smisle način kako da se dogovre sa Grcima, ova članica EU će propasti. Slom će biti neizbježan. Zatvaranje banaka doći će zajedno s kreditnim problemima kao posljedica ukidanja evropske pomoći, siromaštvo u Grčkoj će se još više pogoršati. To će dovesti do propasti države u kojoj će najviše stradati grčki narod“, izjavio je Samers za „Financial Times“.

Ukoliko bi Grčka propala, uslijedila bi masovna migracija Grka na sjever, što bi dodatno zakomplikovalo stvari u državi, a ne treba ni spominjati sa kakvim bi se tek problemima nakon kolapsa suočila Evropa usljed rastućeg ruskog uticaja u ovoj zemlji, objasnio je Samer, koji je novonastalo stanje uporedio s Prvim svjetskim ratom.

„Istoričari mogu da razumiju kako je došlo do Prvog svjetskog rata, ali i sto godina kasnije još ne mogu da da shvate zašto se to zaista dogodio“, kaže Samers.

„Da bi se izbjegla katastrofa treba učiniti nekoliko stvari“, smatra Samers.

„Grčki premijer Aleksis Cipras mora da učinini sve što je potrebno kako bi postigao politički sporazum s ostatkom Evrope. To bi značilo da odustane od ideološke retorike i da prihvati da su grčki problemi u najvećem dijelu grčka krivica kako bi mogao da se usresredi na pronalaženje načina da njegova zemlja ostane u evrozoni“, objašnjava Samers.

Sljedeći korak bi bio, smatra Samers, prihvatanje reformi i otpis duga.

„Grčka mora da prihvatiti reforme koje se odnose na PDV-a i penzije i tek kada završi svoj dio posla može očekivati da će veliki dio duga biti otpisan. Njemačka premijerka Angela Merkel i drugi evropski vlastodršci moraju da učine sve što je potrebno kako bi ove reforme u Grčkoj prošle što bezbolnije. To znači da će morati da izdvoje ogromna finansijska sredstva samo za „krpljenje rupa“.

Takođe, MMF mora da shvati da se u Grčkom slučaju ne radi samo o brojkama već i o visokoj evropskoj politici.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se