9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Salihović hvali rad tužilaštva, poslanici kritikuju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2014.godinu, tokom koje su poslanici iz različitih uglova uputili primjedbe na rad ove pravosudne institucije.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je da je Tužilaštvo BiH u posljednje dvije godine podiglo optužnice protiv gotovo 1.000 lica i ocijenio da je to „norma rada od 128 odsto“.

„Značajan broj lica je optužen za ratne zločine, a nije riječ o Srbima i nema podjele kada je riječ o žrtvama ratnih zločina. Sve optužnice za ratne zločine su potvrđene, a vrh borbe protiv pravosudne korupcije bilo je hapšenje sudije Azre Miletić“, rekao je Salihović na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je najavio da će uskoro biti podignuta optužnica Tužilaštva BiH protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da u izvještaju nema ničeg novog, te istakla da Salihović već dvije godine odbija da se pojavi u parlamentu BiH i da određena pojašnjenja, što je skandalozno.

„Rad Odjeljenja za ratne zločine još nije posvećen zločinima nad Srbima i ne procesuiraju se predmeti `Tuzlanska kolona`, `Sijekovac` i `Dobrovoljačka ulica`“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, više od 60 odsto optuženih za ratne zločine pred Tužilaštvom BiH u prošloj godini bili su Srbi i time Tužilaštvo piše neku svoju istoriju.

„Samo je došlo do spektakularnih hapšenja bez rezultata kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekla je Pandurevićeva i pozvala Tužilaštvo BiH da provede akciju „Pandora dva“.

Momčilo Novaković /NDP/ istakao je da Tužilaštvo BiH mora da pojasni svoje namjere u vezi sa prenošenjem predmeta sa Suda BiH na entitetske, navodeći da se taj problem već dugi niz godina vrti u krug.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović smatra da je Tužilaštvo BiH odgovorno za mnoga spektakularna hapšenja koja nisu imala rezultata, kao i za pokrivanje nezakonitog rada agencija za provođenje zakona u BiH.

„Tu su hapšenja direktora kompanija u BiH za koje kasnije nema optužnice, masa je takvih slučajeva. Da li se tu radi o svjesnom rušenju ugleda i biznisa nekih privrednih subjekata?“, upitao je on.

Zaim Backović /BPS/ pitao je odakle cure informacije prije hapšenja, tako da medijske ekipe već prije hapšenja dolaze na lice mjesta, dok je Nikola Lovrinović /HDZ/ ocijenio neprimjerenom saradnju sa svjedocima u procesuiranju ratnih zločina koje Tužilaštvo BiH kontaktira „bilo kada i bilo gdje“.

Hazim Rančić /SDA/ rekao je da je tokom 2014. izrečeno 60 presuda kojima je 121 lice osuđeno na zatvorsku kaznu, a da je bilo ukupno 148 osuđujućih presuda za ukupno 298 lica.

Zamjenik predsjedavjućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto ocijenila je da veliki broj tužilaca u Tužilaštvu BiH nije stručan i kompetentan o čemu u prilog govori mnogo činjenica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se