12 C
Zvornik
20. април 2024.

Rezolucija o Srebrenici – „Civilizacijski čin“ ili osnova podjela

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH završio je raspravu o prijedlogu rezolucije o Srebrenici koju su predložili poslanici Mirsad Mešić i Denis Bećirović /SDP/ i poslanik Zaim Backović /BPS/.

Mešić je pozvao poslanike da prihvatanjem rezolucije daju doprinos izgradnji demokratskog, otvorenog i pravednog društva u BiH. On kaže da će se usvajanjem rezolucije BiH pridružiti zajednici zemalja koje su slčine akte već donijele u svojim parlamentima.

Sadik Ahmetović /SDA/ ocijenio je da je došlo vrijeme da parlament BiH, 20 godina nakon zločina u Srebrenici, usvoji ovakav dokument. On kaže da su žrtve zločina u Srebrenici u Sarajevu poprilično zaboravljene.

Saša Magazinović /SDP/ smatra da je usvajanje rezolucije civilizacijski čin, čime će se BiH pridružiti Evropskom parlamentu i Savjetu bezbjednosti UN u osudi zločina.

Zaim Backović smatra da rezolucija predstavlja „osudu zločina u cijeloj BiH“, a ne „matrica etničkog i nacionalnog“, navodeći da je tačno da su se ratni zločini dešavali na cijelokupnoj teritoriji BiH.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić rekao je da ova stranka podržava donošenje ovakve rezolucije, pojasnivši da svoje političko djelovanje ova partija želi da usmjeri na osiguranje trajnog mira i perspektivnog društva u BiH.

Bećirović je pojasnio da su obavljene konsultacije sa mnogobrojnim udruženjima pri izradi rezolucije koja treba da bude „civilizacijski i moralni gest najvišeg zakonodavnog organa BiH“ i koja ne dijeli žrtve zločina u BiH.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da će rasprava o ovoj temi ostaviti posljedice na život u Srebrenici.

„Žrtve ove rasprave biće ljudi u Srebrenici i Bratuncu među koje ćemo unijeti nove tenzije“, smatra ona.

Poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić naveo je da su i zemlje regiona usvojile slične rezolucije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se