15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Rezolucija o položaju srpskog naroda u Srebrenici

Skupština Udruženja Srpsko-ruski most usvojila je Rezoluciju o položaju srpskog naroda u Srebrenici u kojoj se upozorava da su Srbi marginalizovani i diskriminisani od lokalne bošnjačke vlasti u tolikoj mjeri da se pokušava stvoriti slika da ta opština nije u Srpskoj nego u Federaciji BiH /FBiH/.

U Rezoluciji, koja je upućena najvišim predstavnicima vlasti i političkih stranaka Republike Srpske, kao i ambasadama Njemačke, Velike Britanije i Rusije u BiH ističe se da se za posljednjih 15 godina, od kada Bošnjaci imaju lokalnu vlast, iz Srebrenice zbog osjećaja ugoženosti i diskriminacije iselilo 10.000 Srba, a 1992. i 1993. godine muslimanske snage su razorile i spalile 56 srpskih sela, od Skelana do Milića.

Srbi u Srebrenici posebno su zapostavljeni u procesu obnove stambenih objekata jer je posljednjih 12 godina obnovljeno manje od 10 odsto srpskih, a više od 50 odsto bošnjačkih kuća, navodi se u tekstu.

U dokumentu se ističe da je diskriminacija srpskog stanovništva vrlo prisutna u obnovi infrastrukture, jer skoro sva bošnjačka sela imaju asfaltiran put i struju za razliku od srpskih.

U Rezoluciji se najoštrije osuđuje ponašanje Velike Britanije koja je Savjetu bezbjednosti UN predložila rezoluciju o Srebrenici.

„Zabrinjavajuća je činjenica da se Velika Britanija direktno svrstava uz jedan narod u BiH, te je tim činom zaprijetila da se naruši postignuti krhki mir, i otvoreno narušila Dejtonski mirovni sporazum. Zar je njihova politika nestabilnost Balkana i Evrope? Zašto se ne upuste u rješavanje terorizma i terorističkih baza u FBiH, što je opasnost za cijeli civilizovani svijet?“, pita Udruženje Srpsko-ruski most.

Udruženje Srpsko-ruski most u Rezoliciji pita da li Velika Britanija misli da će se kroz napade na srpski narod, zaboraviti NATO bombardovanje nezaštićenih civila, gdje je i ona učestvovala, da će se zaboraviti privremeno oduzimanje Kosova i Metohije, da će se zaboraviti srpski egzodus iz Hrvatske, da će se zaboraviti Pedi Ešdaun i ostali problemi, koji su naneseni srpskom narodu.

„Zašto Velika Britanija ne osudi ratne zločince, poput Nasera Orlića, Atifa Dudakovića, Šemsudina Mehmedovića i bezbroj drugih?“, pitaju iz Udruženja.

Udruženje Srpsko-ruski most konstatuje da se kroz stalne napade Velike Britanije i još pojedinih država na srpski narod u Srebrenici, daje za pravo srpskom narodu da pronalazi alternativne puteve svog budućeg razvoja.

U Rezoluciji se sve međunarodne organizacije i institucije pozivaju da podrže Republiku Srpsku da se izbori za pravo samostalnog puta u okviru međunarodnih integracija.

Iako je fenomen raseljavanja zbog ekonomskih razloga prisutan u različitoj mjeri u skoro svim sredinama slabije razvijenih opština, gdje izbjeglo, kao i domicijelno stanovništvo napušta domove i seli u veće gradske centre, kako bi u njima lakše našlo egzistencijalnu sigurnost porodice, u Srebrenici je ovaj fenomen posebno izražen, navodi se u tekstu.

Ovo udruženje konstatuje da za raseljavanje Srebrenice nije odgovorna samo loša ekonomska situacija, nego, prije svega, katastrofalna politička situacija u kojoj je srpsko stanovništvo marginalizovano, stvorena atmosfera nesigurnosti i utisak da ovaj grad pripada sasvim drugom entitetu, nego onome u kome se teritorijalno nalazi.

„Kompletno srpsko stanovništvo u Srebrenici duboko je uvjereno u sljedeće: ukoliko republičke institucije hitno ne promijene politiku prema ovom gradu, i ne počnu da ulažu mnogo više energije u njega, nego što je to bilo posljednjih nekoliko godina. Ukoliko se lokalni politički elementi srpskog nacionalnog korpusa čvrsto ne inkorporiraju u jedinstvenu konstruktivnu nacionalnu snagu, postoji bojazan da će se intezivirati tihi egzodus Srba iz Srebrenice, čime će biti ugašena i posljednja nada za spasenje ovog grada, koja još tinja“, poručuje se u Rezoluciji.

Udruženje Srpsko-ruski most apelovalo je na aktuelnu vlast u Srbiji da se energično uključi u rješavanje problema u Srebrenici i ovoj regiji, jer pored moralne obaveze, to ih obavezuju i specijalne veze.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se