3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Rezolucija ne doprinosi pomirenju i BiH bi učinila nestabilnijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je Savjet bezbjednosti UN da je za Republiku Srpsku neprihvatljiva rezolucija o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija jer ne doprinosi pomirenju i njeno usvajanje bi učinilo BiH nestabilnijom.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN, predsjedavajućem i svim članicama Savjeta bezbjednosti UN, navodi se da institucije Republike Srpske, u punoj saglasnosti, konstatuju da je potrebno Srebrenicu proglasiti mjestom zločina i nad Srbima i nad Bošnjacima, čime bi se na zajednički način odao pomen svim žrtvama i poslala poruka svijetu o zločinima koji su se desili tokom tragičnog sukoba u BiH.

U pismu, povodom inicijative rezolucije Velike Britanije o Srebrenici najavljene u Savjetu bezbjednosti UN, navodi se da je potrebno formirati Međunarodnu ekspertsku komisiju koja će utvrditi sva dešavanja u Srebrenici u periodu 1992 – 1995 godina.

U pismu se podsjeća da je srpski narod kroz dva svjetska rata bio na strani progresivnih, slobodarskih snaga antifašizma, a da se ovom rezolucijom i snažnom medijskom kampanjom na srpski narod stavlja hipoteka počinilaca teških djela kažnjivih prema međunarodnom pravu.

„Rezolucijom se srpskom narodu, koji je uvijek vodio odbrambene ratove i bio na strani progresivnih snaga, želi nametnuti kolektivni osjećaj krivice i odgovornosti. Prijedlog ove rezolucije predstavlja dio upornih napora da se destabilizuje ovaj prostor i usmjeri ka centralizaciji BiH“, navedeno je u pismu predsjednika Srpske.

U pismu se navodi da su institucije Srpske opredijeljene za evropsku budućnost, za dijalog i saradnju, demokratsko uređenje i efikasne i funkcionalne organe i institucije BiH i potpuno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za uspostavljanje mira u BiH i njegovih Aneksa, kojim se nedvosmisleno potvrđuje i garantuje ustavnopravni položaj Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se