20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rašković-Ivić: Ne prihvatiti ultimatume u vezi sa Republikom Srpskom

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je da će Patriotski blok u Srbiji, uz pomoć javnosti, nacionalnih i evroskeptičnih stranaka, vršiti pritisak na vlast da ne prihvati nove ultimatume Zapada u vezi sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom.

Ivićeva smatra da predstojeća posjeta Srbiji njemačkog kancelara Angele Merkel „dira“ dva suštinska pitanja – jedno je državno pitanje par ekselans – pitanje Kosova i Metohije, a drugo je pitanje Republike Srpske, kao najznačajnije nacionalno pitanje srpskog naroda.

„Berlin će od Beograda sigurno tražiti Kosovo u UN, kao i menjanje odnosa prema Republici Srpskoj i njenom predsedniku /Miloradu/ Dodiku“, istakla je Ivićeva za „Srbin info“.

Patriotski blok, čiji je član i DSS, reagovaćemo preventivno, kaže ona.

Ona navodi da je ova posjeta Merkelove još jedan znak da Vlada Srbija mora pod hitno da promijeni svoj strateški pravac, „odustane od evrofanatičnog ludila“ i da počne da gleda prije svega kako da sprovede interese srpskog naroda.

DSS je saopštila danas da će predstojeće „teške odluke“ koje najavljuje premijer Aleksandar Vučić, pozivajući „na potpuno jedinstvo građana“, biti pogubne političke odluke, koje su posljedica „bezglavog srljanja u raspadajuću EU“ i prihvatanja diktata Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, te ističu da je nepošteno i nemoralno pozivati građane da podrže vlastitu propast.

„`Teške odluke` biće dalji ustupci Srbije i intenzivno pomaganje uspostavljanju nezavisnosti Kosova, prihvatanje novih zahteva MMF-a, prihvatanje svih uslova za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koje Srbiji postavlja Nemačka i pasivan stav u odnosu na najavljenu rezoluciju o Srebrenici“, navodi se u saopštenju.

Iz DSS-a ističu da će na dnevnom redu biti i odnos Srbije prema procesima destabilizacije Republike Srpske i Makedonije. „Smanjenje plata i penzija, poskupljenje cene struje, otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, priznavanje nezavisnosti Kosova, puzeće uvlačenje u NATO, prodaja Telekoma…sve su to pogubne odluke po državu i građane, koje Vlada naziva `teškim`“, navode iz DSS-a.

Vučić je protekle sedmice pozvao građane Srbije na jedinstvo, navodeći spisak velikih izazova koji su pred Srbijom – nova runda razgovora u Briselu, dolazak Borda MMF-a, posjeta njemačkog kancelara Angele Merkel i obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se