23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Putin i Erdogan o „Turskom toku“ i energetskim projektima

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali o velikim energetskim projektima, uključujući projekat gasovoda „Turski tok“, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Detaljno su raspravljali o izgradnji nuklearne elektrane i problemima koji je prate, a to su problemi tehničke prirode koji uvjek idu uz projekte ovakvih razmjera. Razgovarali su i o različitim značajnim projektima u okviru energetskog dijaloga. Razmjenili su mišljenja o trenutnim glavnim međunarodnim pitanjima, uključujući i Ukrajinu“, rekao je Peskov novinarima.

„Razmatrali su i projekat ’Turski tok‘, ali i druge funkcionalne gasne pravce“, dodao je pres-sekretar ruskog predsjednika.

„Turski tok“ je zamjena za projekat gasovoda „Južni tok“, od kog je Moskva odustala u decembru 2014. godine, pozivajući se na „nekonstruktivan“ stav Evropske unije.

Istog mjeseca, ruski energetski gigant „Gasprom“ najavio je izgradnju gasovoda „Turski tok“ iz Rusije, preko Crnog mora do Turske. Planirani godišnji kapacitet gasovoda je 63 milijardi kubnih metara gasa, a početak rada najavljen je za decembar 2016.

Putin i Erdogan su potvrdili cilj da se postigne promet od 100 milijardi američkih dolara, dodao je Peskov.

„Predsjednici su razmjenili mišljenja o međusobnoj saradnji, posebno u domenu ekonomije i trgovine i istakli pozitivnu dinamiku u odnosima dvije zemlje. Turski lider je obavjestio Putina o političkoj situaciji u Turskoj i perspektivama formiranja nove vlade nakon opštih izbora koji su održani prošle nedjelje“, rekao je Peskov.

(Sputnik)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se