9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Psihološka pomoć ljudima u područjima pogođenim poplavama

ZVORNIK – U Zvorniku je u organizaciji Društva psihologa Republike Srpske, održan supervizijski sastanak pomagača koji su volonterski pružali prvu psihološku pomoć ljudima u područjima pogođenim prošlogodišnjim poplavama.

Sastanak koji je četvrti po redu, vodili su porodični psihoterapeut Vedrana Rakić iz Bijeljine i Ivan Kuč, psiholog u Domu zdravlja u Milićima koji je istakao da je u maju 2014 godine Društvo psihologa organizovalo pružanje prve psihološke pomoći ljudima u poplavljenim područjima Semberije, Majevice i Birča.

– Danas su ovdje psiholozi, ali i iz drugih pomagačkih profesija iz Milića, Bijeljine, Vlasenice, Srebrenice i Zvornika koji su volonterski pružali tu prvu psihološku pomoć. Ovo je jedan vid grupe za samopomoć, jer sama uloga pomagača podrazumijeva brigu prije svega o svom vlastitom mentalnom zdravlju i psihičkom statusu. Uloga pomagača koji učestvuju u pružanju psihološke pomoći ljudima koji su u iskustvu katastrofe kao što su bile majske poplave nosi sa sobom jedan rizik za mentalno zdravlje pomagaća i u tom smislu je preporučeno praćenje i podrška samim pomagačima – rekao je Kuč.

Na osnovu iskustava sa supervizijskih sastanaka, Kučev utisak je da je bilo posljedica i po pomagače, jer su, kako je istakao, i psiholozi, odnosno pomagači ljudi, a bili su izloženi različitim situacijama na terenu koje u ličnosti pojedinca evociraju neku snažnu emociju tako da su i doživljaji različiti.

– Ovakvi sastanci su značajni za pomagače i za neku novu situaciju koja se, nadam se neće desiti, ali je svakako jako korisno da ovakva vrsta zanimanja ima jedan tim koji je već osnažen i koji je spreman da reaguje u sličnim situacijama – rekao je Kuč.

On je istakao da je grupa koja je učestvovala u današnjem sastanku od strane Društva psihologa prepoznata kao grupa koja je bila efektivna u radu.

– Ja sam bio vođa jednog od dva tima, uglavnom smo radili u prihvatnim centrima na terenu i ono što je nakon toga uslijedilo je želja profesionalaca da se održi kontinuitet u smislu podrške toj grupi koja je pružala tu vrstu pomoći.Takođe, procjenjuje se i da je jako korisno da se ljudima koji su preplavljeni jakim osjećajima traume kakvi su bili oni pogođeni poplavama, pruži psihološka pomoć koja se svodi na osjećaj sigurnosti – da se sada i ovdje osjećaju sigurno, odnosno da im se da emocionalna sigurnost kako ne bi došlo do produbljivanja psiholoških problema – naglasio je Kuč.

On je naglasio da su volonteri naročito bili korisni, jer su identifikovani ljudi kojima je potrebno profesionalno praćenje.

– Oni su upućivani u centre za mentalno zdravlje ili druge nadležne institucije, znači direktrno smo na terenu identifikovali najranjivije pojedince kojima je ta vrsta pomoći potrebna – rekao je Kuč dodavši da će ova vrsta sastanaka biti održavana i u narednom periodu.

Kuč se zahvalio Centru za socijalni rad na ustupljenom prostoru za održavanje sastanka, te Opštini Zvornik na podršci čime su pokazala da prepoznaju i cijene rad pomagača čija je misija i ideja, prije svega, volonterska i humana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se