18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Predstavljen roman „U proljeće kad zamirišu trave“

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine sinoć je predstavljen roman „U proljeće kad zanirišu trave“, autora Neđe Stojanovića iz Beograda.

Stojanović je rekao da je u romanu opisao propadanje srpskog sela, pokušavajući da na neki način vrati vjeru u srpsko selo opisima kako se nekada živjelo, da mladoj generaciji ukaže da život na selu ima svoje draži, ljepotu, izazove.

„Radnja romana odvija se u selima oko Zvornika, pa i u samom Zvorniku. U prvom dijelu romana pokušao sam da opisima sačuvam stare običaje, kakav je bio život, druženje, posijela, vjenčanja, rađanja, da sve to otrgnem od zaborava“, rekao je Stojanović i podsjetio da je rođen u selu Đevanje kod Zvornika, ali da je odselio u Beograd kada je imao osam godina.

Prema njegovim riječima, u drugom dijelu romana radnja je premještena u veliki grad gdje se, opisujući četiri generacije jedne porodice, kombinuje i opisuje život, usudio bi se reći, na tolstojevski način pisanja, jer je roman vrlo složen.

Stojanović je dodao da se odlučio da on izda roman, iako je, kako je rekao, imao puno ponuda od beogradskih izdavačkih kuća i podsjetio da je promociju njegovog romana u Zvorniku organizovalo opštinsko Prosvjetno i kulturno-umjetničko društvo „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Rade Perić rekao je da mu je drago kada se književnik vrati u svoj grad, bar nakratko, promocijom knjige, kao što je to ovog puta uradio Stojanović, koji je član Udruženja književnika Srbije.

„Ova promocija romana, koji govori o ovim krajevima, je i prilika da se još bolje upoznamo sa Stojanovićevim stvaralaštvom“, rekao je Perić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se