2 C
Zvornik
20. април 2024.

Potvrđeno čvrsto opredjeljenje za stabilnu BiH

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ su u kominikeu, izdatom nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu, još jednom potvrdili čvrsto opredjeljenje za stabilnu, bezbjednu i prosperitetnu BiH.

U kominikeu Upravni odbor PIK-a pozdravlja napredak postignut u provođenju rezultata opštih izbora održanih u oktobru 2014. godine, te poziva nadležne organe vlasti da poboljšaju regulativu da bi obezbijedili transparentniji i efikasniji izborni sistem.

Tokom sjednice, Upravni odbor PIK-a čestitao je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću preuzimanje funkcije, te entuzijazam i opredjeljenje cjelokupnog Savjeta ministara BiH da realizuje prioritetne reforme.

U kominikeu je pozdravljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te pozvani nadležni organi vlasti i institucije da pokažu potrebnu političku volju za definisanje i provođenje plana reformi kojima će se rješavati pitanja koja se direktno odnose na građane, a posebno socio-ekonomske situacije, vladavine prava i javne uprave.

Upravni odbor PIK-a izražava solidarnost sa BiH u njenim stavovima da ekstremizmu, u bilo kojoj formi, nema mjesta u demokratskom društvu.

Politički direktori pozivaju nadležne agencije za provođenje zakona i pravosudne organe u BiH na svim nivoima da nastave sa odgovarajućim koordinacionim aktivnostima da bi spriječile prijetnje bezbjednosti građana i obezbijedile striktno poštivanje važećih zakona i standarda u oblasti ljudskih prava.

Upravni odbor PIK-a i dalje zabrinjava neprekidno osporavanje odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir i još jednom ističe da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ima ključnu ulogu u njegovoj primjeni.

„U Ustavu BiH se eksplicitno kaže da su odluke Suda konačne i obavezujuće. Odbacivanje konačnih i obavezujućih odluka Suda, ili osporavanje njegovih ovlaštenja, u suprotnosti su sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, ističe se u kominikeu PIK-a.

Upravni odbor PIK-a još je jednom podsjetio vlasti BiH na njihovu obavezu da provedu sve preostale odluke Suda, uključujući i odluku o izbornom sistemu u Mostaru.

U kominikeu se ističe opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa međunarodnim pravom.

„Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, BiH u sastavu ima dva entiteta, koji zakonski postoje u okviru Ustava BiH, a koji ne dozvoljava otcjepljenje nijednom entitetu. Upravni odbor PIK-a, takođe, podsjeća da bilo koje izmjene Ustava BiH moraju biti usvojene u skladu sa procedurom predviđenom za donošenje izmjena u samom Ustavu“, napominju politički direktori.

Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIK-a i Japan pozdravljaju napredak koji je nedavno postignut u okviru procesa knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, te izražavaju punu podršku svim nadležnim institucijama uključenim u proces knjiženja, da bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO-u.

U kominikeu se, između ostalog, zahvaljuje načelniku opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću za prezentaciju pripreme obilježavanja 20 godina stradanja Srebreničana, uz poziv liderima i izabranim zvaničnicima da učine sve što je u njihovoj moći da zagovaraju rad na pomirenju, koji je u interesu svih.

Upravni odbor PIK-a još jednom je izrazio punu podršku visokom predstavniku Valentinu Incku uz podsjećanje na obavezu poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika.

U kominikeu se dodaje da međunarodna zajednica zadržava instrumente potrebne za provođenje mirovnog sporazuma uz naglasak da je potrebno da se u potpunosti provede program „pet plus dva“, koji je i dalje neophodan za zatvaranje OHR-a.

Upravni odbor PIK-a održaće sljedeći sastanak u Sarajevu krajem godine, napominje se u kominikeu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se