18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Posthumna odlikovanja za 315 poginulih boraca VRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao 315 poginulih boraca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod, dodijeljenom za zasluge u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske.

Dodik je povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH odlikovao pojedince koji su doprinijeli stvaranju, afirmaciji i razvoju Republike Srpske i širenju istine o njoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske odlikovao je Igora Olegoviča Ščogoljeva iz Rusije Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Dodik je odlikovao Leonida Petroviča Rešetnjikova iz Rusije Ordenom Njegoša prvog reda, za priznat rad i zasluge, kao i lični doprinos u razvoju naučne i kulturne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske, čiji značaj ima šire razmjere u afirmaciji Republike Srpske.

Konstantin Valerijevič Malofejev iz Rusije odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda za poseban doprinos u razvoju privrede i humanitarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske.

Za priznat rad i zasluge, kao i lični doprinos u širenju saradnje Veterana Ruske Federacije i Veterana Republike Srpske, ordenom Njegoša prvog reda predsjednik Srpske je odlikovao Valerija Vjačeslavoviča Kaljakina, predsjednika Međunarodnog saveza „Nasljednici pobjede“ iz Rusije.

Ordenom Njegoša trećeg reda, a za poseban doprinos u razvoju saradnje u oblasti informatike između Ruske Federacije i Republike Srpske, kojom se doprinosi opštem napretku Republike Srpske predsjednik Srpske je odlikovao Denisa Nikolajeviča Davidova iz Rusije.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su mladi fudbaleri – Srđan Babić iz Banjaluke, Miladin Stevanović iz Bijeljine, Mijat Gaćanović iz Trebinja i Nemanja Maksimović iz Banje Koviljače za zasluge i dostignuća u oblasti sporta, i za osvojenu titulu prvaka svijeta na Mundijalitu na Novom Zelandu, kojom se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske.

Na svečanosti uručenja odlikovanja, održanoj danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske rekao je da se na Vidovdan u Srpskoj okuplja oko važnih nacionalnih pitanja.

Milorad Dodik i Milomir Savčić (Foto: SRNA)

Dodik je podsjetio da predsjednik Republike Srpske dva puta godišnje odlikuje pojedince, institucije i ustanove, a da su sama odlikovanja znak zahvalnosti i njega i cijele Srpske za ono što su odlikovani učinili.

„Naravno da je to malo i skromno jer vjerujemo da je daleko veće ono što su oni učinili za Srpsku i ono što danas jeste Srpska“, istakao je Dodik.

Dobitnicima odlikovanja Dodik je poručio da odlikovanja nose sa posebnom čašću i da će u tom pogledu Srpska nastaviti da odaje počasti i priznanja svima onima koji su dali doprinos jačanju i razvoju Srpske.

U ime odlikovanih, Leonid Petrovič Rešetnjikov rekao je da će kao i ostali odlikovani iz Rusije i dalje jačati srpsko-ruske veze.

„Bratska Republika Srpska nagrađuje nas u ovo teško vrijeme za Rusiju kada su nam Amerika i zapadna Evropa objavili informativni, ekonomski, politički, ali i oružani rat jer je i Ukrajina ruska zemlja. To nije nagrada nama, već ruskom narodu“, rekao je Petrovič.

Uz zahvalnost Dodiku za odlikovanje, on je naglasio da je ruski narod svim srcem uz Srbe i da će tako i ostati.

U ime porodica poginulih boraca koji su posthumno odlikovani predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je srpski narod slobodarski, a da je u posljednjem ratu za slobodu i stvaranje Srpske dao velike žrtve.

„Srbi posebno cijene i ovaj vid društvenog priznanja – medalje i ordene koje se daju za zasluge u ratu, za vojničke zasluge i žrtve koje se daju za slobodu, a u ovom slučaju i stvaranje prve srpske države zapadno od Drine“, rekao je Savčić.

Uručivanje odlikovanja porodicama posthumno odlikovanih boraca biće upriličena prilikom obilježavanja značajnih istorijskih događaja u lokalnim zajednicama Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se