2 C
Zvornik
19. април 2024.

Počelo živopisanje hrama Svetog Nikole

U Milićima je počelo živopisanje hrama Svetog Nikole, zahvaljujući finansijskoj podršci Kompanije „Boksit“.

Živopisanje vrše ikonopisci Dragan Živković iz Kragujevca, Radoš Vasić iz Smedereva i Bojan Živić – Milić iz Beograda.

Vasić je Srni rekao da će u ovoj fazi biti oslikan ulazni dio hrama Svetog Nikole.

„Oslikavamo žitije Svetog Nikole, od njegovog rođenja, učešće na Prvom vaseljenskom sabor, zatim čuda koje je činio – kako vraća vid Svetom Stefanu Dečanskom, kako spašava davljenike, kao i prenos moštiju svetitelja u Bari ….. Vjerujemo da će ovaj dio od pedesetak metara kvadratnih biti živopisan u narednih petnaest dana“, rekao je Vasić.

Sveštenik milićkog hrama Ljubiša Vujičić izjavio je Srni da je hram u Milićima podignut 1871. godine, te da je u proteklom vremenu, nekoliko puta rušen i obnavljan.

Potpunu renesansu doživio je prošle godine zahvaljujući donatorima kada je, praktično, na temeljima starog hrama izgrađen novi.

„Sada smo počeli sa oslikavanjem unutrašnjnosti hrama i time polako počinjemo da se pripremamo za obilježavanje 150 godina od podizanja hrama Svetog Nikole. Nadam se da ćemo sa ostalim parohijanima naći mogućnost da oslikamo cijeli hram, što bi bilo veliko djelo naše generacije“, rekao je Vujičić.

Uporedo sa ovim poduhvatom, u toku je i izrada novog ikonostasa za hram u Milićima, koju obavlja majstor duboreza Rade Pantić iz Milića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se