7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Otvoreno fašističke poruke sa utakmica u Splitu i Zenici

Politički analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković ocijenio je u izjavi za Srnu da isticanje kukastog krsta na stadionu u Splitu i skrnavljenje zastave Izraela u Zenici predstavljaju huligansko ponašanje sa otvoreno fašističkom porukom.

„Oba slučaja su primer instrumentalizacije sporta u političke svrhe i to za promociju netrpeljivosti i netolerancije u odnosu na čitave narode“, rekao je Stanković.

On je ocijenio da je vrlo zabrinjavajuće da se u jednoj zemlji Evropske unije /EU/, kao što je Hrvatska, u utakmici sa drugom zemljom koja je članica EU događaju ovakvi incidenti i podsjetio da se takve stvari ne događaju prvi put u Hrvatskoj.

„Nesumnjivo je da postoji kontinuitet huliganizma sa ekstremno nacionalističkom aromom, što pokazuje da društvo još nije prevladalo svoju lošu nacionalističku prošlost“, zaključio je Stanković.

On je ocijenio da to treba dovesti i u vezu sa veličanjem ustaškog pokreta i sa incidentima sa ćiriličnim tablama u Vukovaru, što je suprotno i Ustavu Hrvatske i „pokazuje da to društvo uprkos činjenici da se integrisalo u EU još nije prihvatilo neke osnovne principe na kojima počiva EU, a to je poštivanje i elementarnih ljudskih prava i etničke i kulturne različitosti“.

„Ključno je pitanje koliko dugo Hrvatska neće biti suočena sa ozbiljnijim prigovorima od svojih evropskih partnera“, ocijenio je Stanković.

On je ocijenio da paljenje zastave Izraela u Zenici predstavlja vrijeđanje jedne države i nacije, i podršku radikalnim islamskim grupama koje se bore protiv Izraela.

„To je jako loša poruka, jer pokazuje da tu ima dosta ekstremizma i to nije nešto što je preporučljivo za bilo koga, pa ni za BiH. Možete imati kritički stav prema politici Izraela, međutim, ova vrsta nipodaštavanja je neprihvatljiva“, rekao je Stanković.

Na travi stadiona Poljud u Splitu 12. juna tokom utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije bio je iscrtan kukasti krst.

Istu veče na kvalifikacionom meču za fudbalsko prvenstvo Evrope 2016. godine u Zenici između reprezentacija Izraela i BiH navijači iz BiH su, prema fotografijama koje su objavljene prije utakmice, gazili po zastavi Izraela.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se