14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Otvoren Festival dječijeg folklora (foto)

U zvorničkom Rekreativno sportskom centru otvoren je danas 18-ti Festival dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske, na kome je nastupilo oko hiljadu učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Festival je otovrio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović poželivši učesnicima da pokažu šta znaju i umiju i da se ugodno osjećaju u gradu Zvorniku.
Otvaranju festivala prethodio je tradicionalni defile učesnika od Osnovne škole „Sveti Sava“ do Rekreativno sportskog centra.

Predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić rekao je novinarima da je Festival, koji se svake godine održava u Zvorniu, najstariji ove vrste u Republici Srpskoj.

„Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kojoj učestvuju djeca uzrasta do 15 godina“, rekao je Perić i dodao da kroz ovakve smotre djeca zavole narodnu igru i običaje, a ono što je važno jeste da je svake godine sve više učesnika.
Prema njegovim riječima, ovakve manifestacije čuvaju od zaborava naše narodne običaje, naš kolorit, narodne nošnje, pjesme, igre, muziku.

„Naša je želja da učestvuju svi narodi i narodnosti Republike Srpske odnosno BiH i da svako igra svoju igru i pjeva svoju pjesmu, pokaže svoje umijeće, jer pjesma je bez granica, bez predrasuda, ako je više pjesme, onda je više ljepote i razumijevanja“, rekao je Perić.

On je dodao da će djeca svoje stvaralaštvo iskazati i likovnim i pismenim radovima kroz koje će dočarati sve ono što krasi jedan narod.

„Kad se to iskaže kroz pjesmu, igru, pisanu riječ, likovni rad, onda to ostaje kao trajna vrijednost. Zato će biti održan i tradicionalni nagradni konkurs festivala sa likovnim i literarnim, novinarskim i foto radovima, tematski vezanim za narodne i dječije igre, kola, pjesme, običaje, nošnje, starine“, najavio je Perić.

Organizator Festivala dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata je zvorničko SKPD „Prosvjeta“, koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, koje su domaćini.

Pobjednici takmičarskog dijela Festivala biće proglašeni večeras, kada se festival i završava.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se