20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Osmi odred Specijalne brigade obilježio 23 godine od formiranja

Pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske obilježili su danas u Istočnom Sarajevu 23 godine od formiranja ovog odreda služenjem parastosa u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama za 31 poginulog pripadnika ove jedinice, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Sarajevo.

Obilježavanju dana odreda prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač koji je istakao da svi koji su preživjeli imaju obavezu i dužnost da nastave ono što su započeli pripadnici ove policijske jedinice, od kojih su mnogi položili život za odbranu Republike Srpske.

„Naš cilj i obaveza jeste da branimo Republiku Srpsku i da u toj borbi nikada ne odustanemo kao što ni oni nisu odustali ne žaleći svoje živote, jer bez Republike Srpske na ovim prostorima nema opstanka ni Srba“, poručio je Lukač, koji je i sam bivši pripadnik i komandant Specijalne brigade policije.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske uveliko radi na opremanju Specijalne jedinice policije, kao i svih jedinica za podršku.

„Ti ljudi moraju da budu opremljeni savremenom opremom i naoružanjem i moraju da imaju obuku po svjetskim standardima. Radimo na tome i ubrzo ćemo imati rezultate. Vlada Republike Srpske daje podršku opremanju MUP-a i ti rezultati će ubrzo biti vidljivi“, rekao je Lukač.

Komandant Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Dragan Ribić rekao je da je odred dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

„Ovaj odred je zajedno sa ostalim odredima dao i postavio temelje današnje Specijalne jedinice policije. Zahvaljujući razumijevanju ministra mi ćemo u budućem periodu nabaviti određenu količinu opreme, kako bi potpuno opremljeni i osposobljeni mogli da uđemo u borbu protiv terorizma“, istakao je Ribić.

Pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije učestvovali su u odbrambeno-otadžbinskom ratu na svim ratištima u Republici Srpskoj, odnosno tamo gdje je bilo najpotrebnije da se odbrane srpske teritorije i stanovništvo.

Prema svjedočenju pripadnika odreda, najveći uspjesi postignuti su na području sarajevsko-romanijske regije – Nišićkoj visoravni, u Semizovcu, odbrani Ilijaša i Ilidže.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se