8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Opasnost od islamističkih trendova u BiH

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je na islamističke trendove u BiH, kao i na rastući uticaj Saudijske Arabije, naglasivši da je potrebno odlučno djelovanje protiv islamista.

Kurc, koji će danas početi posjetu Sarajevu, rekao je da u pojedinim dijelovima BiH može da se primijeti opasni rast salafizma, i u vezi s tim je pomenuo uticaj Saudijske Arabije, koja je prisutna kroz gradnju džamija i finansiranja hodža u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, u BiH postoji radikalizacija, i potreban je evropski obilježeni islam i odlučno djelovanje protiv islamista.

„Islam je dio Evrope, kao što je dio i Austrije“, naglasio je Kurc, dodajući da je neophodno da se djeluje i protiv onih koji siju mržnju protiv ove vjere, prenosi austrijska agencija APA.

On je najavio da će tokom posjete Sarajevu sagovornicima, među kojima su predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, jasno ukazati da nema mjesta radikalnim vjerskim trendovima u Evropi.

Kurc je naglasio da je BiH jedna od zemalja zapadnog Balkana koja zadaje najviše briga, navodeći da je u toj zemlji prisutan zastoj sistema, i da su potrebni impulsi za izgradnju efikasnog civilnog društva, koje je u funkcionalnoj demokratiji važan stub.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se