5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Održan 10. Vidovdanski sabor

ZVORNIK – U organizaciji zvorničkog Kulturno umjetničkog društva „Sveti Sava“ sinoć je u Zvorniku održan 10. Vidovdanski sabor uz učešće KUD-a „Romanijska luča“ Sokolac, KUD-a „Karadžić“ Loznica, Folklornog ansambla „Đido“ Bogatić, KUD-a „Elektroporculan“ Aranđelovac i domaćina, KUD-a „Sveti Sava“.

Predsjednik zvorničkog KUD-a Dragan Golić rekao je da su za ovaj jubilej željeli da dovedu kvalitetne ansamble i da su to postigli.

– Cilj nam je očuvanje tradicije i njeno prenošenje na mlade, a istovremeno i da se publici priušti jedno veče za uživanje u raznolikom programu sastavljenom od narodnih igara, pjesama, muzike. Vidovdanski sabor izrastao je u tradicionalnu manifestaciju sa kvalitetom učesnika koji je rastao iz godine u godinu, a cilj nam je da bude još bolje. – istakao je Golić koji je dodao da je večeras u Zvorniku nastupilo oko 200 učesnika.

Zoran Vrbarac, umjetnički rukovodilac „Romanijske luče“, rekao je da ovo društvo koje postoji od 1974. godine i broji 250 članova, već treći put učestvuje na Vidovdanskom saboru.

– Radom smo stigli do jednog vrlo ozbiljnog društva koje ima Folklornu, Muzičku i Pjevačku sekciju i puno putujemo i nastupamo da solidnim repertoarom. Utisci sa današnje i prethodnih manifestacija u Zvorniku su uvijek isti, sve je ovo lijepo i sve pohvalno, okupili su se mladi ljudi, kroz ovo čuvaju tradiciju, druže se, sklapaju velika prijateljstva – rekao je Vrbovac.

Prije početka sabora učesnici su položili vijenac na centralni spomenik, te imali defile kroz grad u okviru kojeg su na raskrsnici kod mosta, na kružnom toku i kod spomenika odigrati zajednička kola.

Ispred opštine Zvornik učesnike je pozdravio načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović koji je rekao da nema ništa ljepše nego kada se na jednom mjestu okupe mladi ljudi koji njeguju svoju tradiciju, kao što je to večeras u Zvorniku.

Kroz dosadašnje sabore prošlo je mnogo ansambala i pjevačkih grupa iz svih krajeva Republike Srpske, Srbije i drugih zemalja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a organizator je sinoć rekao i da ovogodišnji sabor poklanjaju mladosti Srbije, prvacima svijeta u fudbalu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se