18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježene 23 godine od formiranja „Zvorničke brigade“ (foto)

Pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje, u Zvorniku je danas obilježena 23-godišnjica formiranja „Zvorničke brigade“ i Specijalne jedinice „Vukovi sa Drine“, koje su, u okviru Vojske Republike Srpske, časno i herojski učestvovale u odbrani srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata „Zvornička brigada“ imala je 538 poginula borca, 32 nestala i 1.800 ranjenih boraca, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Specijalna jedinica „Vukovi sa Drine“ u toku rata imala je 81 poginulog borca i 700 teže i lakše ranjenih boraca.

„Zvornička brigada“ formacijski je bila sastavljena od osam bataljona i Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“, kao elitna jedinica Vojske Republike Srpske.

Komandant „Zvorničke brigade“ Vinko Pandurević je, u kraćem obraćanju, čestitao saborcima i građanima Zvornika osnivanje „Zvorničke brigade“ i legendarne Jedinice „Vukovi sa Drine“.

„Stojeći na ovom mjestu ispod zastava „Zvorničke brigade“ i jedinice „Vukovi sa Drine“, kao i zastave Boračke organizacije Republike Srpske za mene je čast da poslije dužeg vremena imam priliku da obilježimo osnivanje ovih elitnih jedinica Vojske Republike Srpske“, rekao je Pandurević.

Ističući da je četiri godine u ratu Vojska Republike Srpske branila svoju nejač i svoja ognjišta, kao i političku volju srpskog naroda, koja je bila izražena preko njenih predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Pandurević je naglasio da ni danas ništa nije manji zadatak da se borimo za Republiku Srpsku u okviru Dejtonske BiH.

„Dejtonsku BiH smatram dovoljnim okvirom da srpski narod može da ostvari svoje interese i da bude ravnopravan sa ostalim narodima“, rekao je Pandurević.

Pripadnik Specijalnog odreda „Vukovi sa Drine“ Aleksandar Despotović rekao je da je jedini način da se srpski narod odbrani od zla, koje se nadvilo nad njim, bilo stvaranje elitnih jedinica u sastavu Vosje Republike Srpske pod jedinstvenom komandom.

„Za odbranu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske poginuli su mnogi borci i civili stvarajući slobodu i Republiku Srpsku, što moramo cijneniti i nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je Despotović.

„Zvornička brigada“ je za uspjehe, hrabrost i junaštvo njenih pripadnika odlikovaan Ordenom „Petra Mrkonjića“, ordenom „Miloša Obilića“, „Karađorđevom zvijezdom“, te medaljama za hrabrost koje su dobili najzaslužniji komandanti bataljona, komandiri četa, vodova i vojnici.

Pomen na Centralnom spomen obilježju služilo je mjesno sveštenstvo, dok su vijence položile porodice poginulih pripadnika „Zvorničke brigade“, komandanti i komandiri ove brigade, predstavnici opštine Zvornik i mnogi drugi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se