20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježavanje 23 godine od proboja „Koridora života“

Na Dugoj Njivi, kod Modriče, 21. juna biće obilježene 23 godine od proboja „Koridora života“, najavio je danas predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

Dunjić je, nakon sastanka Pododbora u Modriči, rekao novinarima da će i ove godine, tradicionalno sedam dana prije Vidovdana, na Dugoj NJivi biti obilježena najveća pobjeda Vojske Republike Srpske, uvrštena među 22 najznačajnije bitke u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Obilježavanje 23 godine od najhumanije bitke koja se odvijala na ovim prostorima počeće u 9.00 časova u manastiru Svetog velikomučenika Cara Lazara na Dugoj NJivi, koju će služiti NJegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom“, rekao je Dunjić.

On je istakao da je programom obilježavanja, utvrđenim danas, predviđeno u 11.00 časova služenje pomena i polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginulim u ratu, u 12.00 časova planirano je obraćanje zvaničnika, nakon čega je predviđen bogat kulturno-zabavni program.

Dunjić je rekao da su na obilježavanje proboja „Koridora života“ pozvani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici Srpske, predstavnici Srba u institucijama BiH, organizacija koje zastupaju borce, stvaraoce i branioce Srpske, kao i ambasadori u BiH.

„Očekujemo dolazak zvaničnika, a Odbor za obilježavanje važnih istorijskih događaja nastoji da što veći broj organizacija i pojedinaca prisustvuje događajima, zbog čega će i ove godine biti organizovan prevoz autobusima za sve zainteresovane duž linije koridora od Novog Grada do Bijeljine“, naglasio je Dunjić.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Modriča Bosa Novaković rekla je da će rukovodstvo i građani Modriče i ove godine pomoći Odboru Vlade Republike Srpske u organizaciji proslave proboja „Koridora života“, jednog od najznačajnijih događaja za Srpsku, a posebno za Modriču koja je 28. juna 1992. godine oslobođena i od tada se ovaj datum slavi i kao Dan opštine.

U akciji poboja koridora, završenoj 28. juna 1992. godine na prostoru Modriče, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske. Oslobođeno je nekoliko gradova u Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini sa više od 1.500.000 stanovnika.

U akciji „Koridor 1992“, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine.

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bio je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se