9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Njemačka poslanica: U Vladi Kosova sjede teroristi! (video)

Sevim Dagdelen, poslanica njemačkog Bundestaga i član partije “Lejvica”, izazvala je žestoku raspravu na sjednici održanoj 19. juna, na kojoj je izglasano produženje nemjačkog vojnog prisustva na kriznim žarištima u Maliju, Libanu i na Kosovu.

Poslanica turskog porijekla opisala je bilans učešća Bundesvera u snagama KFOR kao “poražavajući”. Ona je, između ostalog, istakla da je vlada Kosova, bivši kadar OVK, preplavila terorom susjednu Makedoniju, da ni iz jedne zemlje nije regrutovano toliko boraca Islamske države kao sa Kosova, koje je nazvala “evropskim sirotištem”.

Ratom NATO protiv Jugoslavije 1999. i njemačkim učešćem prekršeno je međunarodno pravo, ali to ni danas ne sprečava saveznu vladu da se poziva na kršenje međunarodnog prava u obrazlaganju sankcija Rusiji zbog aneksije Krima.

“To je čisto licemjerje”, izjavila je ona.

“Dok svi ovde optužujete Rusiju zbog kršenja međunarodnog prava na Krimu i zbog toga uvodite sankcije, istovremeno zahtjevate od Kipra, Rumunije, Španije, Grčke i Slovačke da prihvate vaše kršenje međunarodnog prava i da postupe na isti način”, rekla je ona.

“Bundesver je već 16 godina na Kosovu, a nijedan od zadatih ciljeva ni približno nije ispunjen”, rekla je ona.

“Naprotiv: vlada je sastavljena od bivših kadrova OVK. U sjenci Bundesverovih tenkova, ova teroristička organizacija ponovo djeluje 2015. i preplavila je terorom susjedne zemlje, poput Makedonije. Kosovo je njihovo utočište.”

Ona je podsjetila na činjenicu da su pripadnici OVK ubijeni u sukobu s policijom u Prištini nedavno sahranjeni kao junaci na “Groblju mučenika”, u prisustvu najviših kadrova ove nacionalističke grupe.

“Zar ne bi trebalo da vas zabrinjava što je Kosovo postalo evropski region, iz koga se u međuvremenu regrutuje najviše boraca za terorističke odrede Islamske države, i to pred očima NATO i vašeg Bundesvera?”, upitala je ona.

Pripadnici OVK ubijeni u sukobu s policijom u Prištini nedavno su sahranjeni kao junaci na “Groblju mučenika”

“Njemačka više ne smije da podržava velikoalbanski nacionalizam OVK i terorističke centre kao što je Kosovo, koji su odgovorni za nasilje u Regionu i na Bliskom istoku”, dodala je, prenosi Blic.

Dagdelenova je podsjetila na riječi bivšeg kancelara Gerharda Šredera, koji je rekao da je “bombardovanjem Jugoslavije prekršeno mešunarodno pravo.”

“Pitam vas: Kakve ste zaključke izvukli iz tog iskaza? Zbog tog kršenja međunarodnog prava Bundesver je na Kosovu i nikada, baš kao ni nemačka spoljna plitika, tamo nikada nije igrao neutralnu ulogu”, rekla je ona.

“Mislim da nam na Balkanu nije potrebna njemačka vojska koja će se staviti na jednu stranu i vojno osiguravati kršenje međunarodnog prava. Neophodno je da se vratimo međunardnom pravu i samo to može biti osnova miroljubive koegzistencije u Evropi”, zaključila je poslanica.

[mom_video type=“youtube“ id=“wUQwzKLQqXw“]

(Nezavisne)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se