15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Neliječeni hepatitis vodi ka karcinomu jetre

Više od 400 miliona ljudi u svijetu ima hepatitis B, dok od hepatistisa C boluje oko 170 miliona ljudi.

Ukoliko se ne liječi, hepatitis B i C izazava poremećaj funkcije jetre, a jedna od komplikacija je i hepatoclulalrni karcinom jetre.

Hronični neliječeni hepatitisi B i C za posljedicu imaju jedan od najsmrtonosnijih karcinoma, hepatoceluralrni karcinom jetre.

“Hronični hepatitis u zavisnosti od aktivnosti može da traje godinama ali krajnji ishod u razmaku od 7 do 15 godina je ciroza jetre. Ako pacijent ne umre od posledice ciroze jetre, onda najčešće od krvarenja iz proširenih vena jednjaka ili difuznog krvarenja, a onda dolazi do hepatocelulatnog karcinoma jetre koji je dan danas veliki problem”, navodi doktor Branko Brmbolić, načelnik odeljenja za hepatitis na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. I karcinom jetre u velikom je porastu, kaže doktor Daniel Galun sa Klinike za digestivne bolesti.

“Godišnje imamo oko 750.000. novih slučajeva karcinoma jetre, a poražavajuća je činjenica da svake godine isti broj bolesnika premine. Kada imate situaciju gde je broj novoobolelih jednak broju umrlih od iste bolesti, to je znak da medicina, nažalost, još uvek nema pravi odgovor na ovaj problem”, navodi Galun.

Kod većine pacijenata akutni hepatitis B prođe bez ikakvih posljedica a kod pet odsto pacijenata prelazi u hronični oblik.

Kod hepatitsa C simtomi su gotovo nevidljivi, a hronični oblik ove bolesti češći. Pacijetni se uglavnom ljekaru jave kasno, kada je bolest već uznapredovala, piše „B92“.

“Ukoliko se bolest javi i pređe u hroničnu formu, a pacijent se ne javi lekaru – ne prepozna se bolest, ne leči se, uprkos tome što je danas moguće lečiti i držati pod kontrolom i hepatitis B i hepatitis C. Nažalost, krajnji ishod u tom slučaju je smrt”, ističe Galun.

Kada je tumor izuzetno malih dimenzija moguće je primijeniti perkutanu radio frekventtnu aplaciju, a ukoliko je nešto veći, sprovode se različite vrste resekcija tj. operativnih zahvata na jetri. Ukoliko se radi o bolesnicima sa uznapredovalom bolesti, primjenjuju se posebne sofisticirane medtode.

U angioslalama Kliničkog centra godišnje se uradi više od 240 intervencija, kojom ljekari direktno kroz nogu posebnim kateterom, direktno u jetru ubrizgavaju hemioterapiju.

Ukoliko se hepatitis B i C otkrije na vrijeme, bolest može da se drži pod kontrolom propisanom terapijom.

Hepaitits B najčešće se prenosi seksualnim putem i putem krvi, dok se hepatitis C uglavnom prenosi putem krvi.

(Nezavisne)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se