10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Tužilaštvo BiH traži mjere zabrane za Orića

Sud BiH će se naknadno izjasniti o dopunjenom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću.

Orićevi advokati Edina Rešidagić i Lejla Čović zatražili su danas da Sud odbaci zahtjeve Tužilaštva BiH, pozivajući se na načelo da ne može biti suđeno dva puta za isto djelo, te naveli da je Haški tribunal oslobodio Orića komandne odgovornosti.

Tužilac Miroslav Janjić odbacio je navode odbrane da se Haški tribunal izjasnio o događajima u selu Zalazje 8. juna i 12. jula 1992. godine, naglašavajući da su u presudi taksativno navedena sela za koja je Oriću suđeno, te da se Zalazje pominje samo u jednoj fusnoti.

Obrazlažući navode o postojanju opasnosti od bjekstva, tužilac je naglasio da je Orić izručen BiH iz ekstradicionog pritvora. On je rekao da dopunjeni zahtjev tužilaštva podrazumijeva ograničenje kretanja Orića u Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu, zatim obavezu redovnog javljanja Policijskoj upravi Centar, te oduzimanje putnih isprava.

Sudija Željka Marinić je na kraju današnjeg ročišta istakla da će se sud o zahtjevu Tužilaštva izjasniti naknadno, ne navodeći detalje.

Orić je 10. juna uhapšen u Švajcarskoj prema potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

On je u petak, 26. juna, specijalnim letom iz Švajcarske stigao u Sarajevo, gdje ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mjere obezbjeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se