18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Na Klinici za dječije bolesti preminule tri bebe za deset dana

MOSTAR – Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar u ovoj godini umrlo je deset beba, od kojih su tri preminule u posljednjih deset dana, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare.

Pedijatar i neonatolog Darinka Šumanović-Glamuzina rekla je da je glavni razlog smrti tri bebe koje su umrle zadnjih dana bakterija „klebsiela pneumonia“.

Prema njenim riječima, ista bakterija pronađena je kod sedmoro od ukupno desetoro umrle novorođenčadi i kod četvoro je bila uzrok smrti, dok kod ostalih to nije bio glavni uzrok.

U navedenom periodu na tom odjeljenju se liječilo 91 dijete.

„Klebsiela pneumonia nije jedini uzrok smrti. Sva ta djeca imaju i druge patologije koje dovode do konačnog tragičnog ishoda“, rekla je Glamuzina.

Ona je istakla da nema neonatalne njege na svijetu koja nema „klebsielu“ u uzorcima koji se uzimaju.

Mikrobiolog Maja Ostojić istakla je da je bakterija „klebsiela pneumonia“ normalan stanovnik probavnog trakta, ali da, kad se nađe izvan tog sistema, može prouzrokovati razne infekcije.

„Najopasnija je kada prodre u krv te prouzrokuje sepsu, a najveći problem je taj što je otporna na antibiotike. Većina antibiotika na nju ne djeluje“, rekla je Ostojićeva.

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija rekla je da se bebe kontrolišu i one koje su pozitivne smještaju odvojeno, te da se još ne razmišlja o zatvaranju odjeljenja.

„Komisija nije mišljenja da se obustavi rad odjeljenja, ali s obzirom na iskustva drugih zemalja, nije isključena ni ta opcija“, rekla je Ravlija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se