18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Mjere za redefinisanje kadrovske pozicije „Šuma Srpske“

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas prijedlog mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije Javnog preduzeća /JP/ „Šume Republike Srpske“.

Zadužuju se nadzorni odbor i uprava JP „Šume Republike Srpske“ da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske sačine dinamički plan kojim će biti definisane sve aktivnosti, njihovi nosioci i vremenski okviri za realizaciju svake mjere pojedinačno.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske saopšteno je da se zadužuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da do 31. decembra informiše Vladu o realizaciji mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije „Šuma Republike Srpske“.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o početku rada Odjeljenja za informacionu bezbjednost /OIB/.

Zadužuju se republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja i druga pravna i fizička lica koja ostvaruju pristup ili postupaju sa podacima u elektronskom obliku republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave i pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja da sarađuju sa OIB-om na primjeni mjera i standarda informacione bezbjednosti definisanih Zakonom o informacionoj bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da se zadužuje Agencija za informaciono društvo Republike Srpske da preduzme neophodne aktivnosti s ciljem pridruživanja OIB-a svjetskim, evropskim i regionalnim organizacijama koje se bave pitanjima informacione bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Podrška mjerama Ministarstva poljoprivrede

Vlada Republike Srpske podržava mjere i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, koje su usmjerene na obezbjeđivanje uslova za proizvodnju i otkup pšenice i drugih žitarica, a posebno regresirano dizel gorivo od 100 litara po hektaru zemljišta.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je informacija o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda u ovoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je posebno podržala otkup ponuđenih količina domaće proizvodnje pšenice, te obezbjeđenje obrtnih sredstava mlinsko-pekarskoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Podržane su mjere koje se odnose na iniciranje dijaloga prerađivača i proizvođača s ciljem definisanja uslova za otkup pšenice, zatim obezbjeđenje premije za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda u iznosu 0,05 KM po kilogramu, te obezbjeđenje 250 KM podsticaja po hektaru sjetvene površine pšenice.

Vlada Srpske je zadužila Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da u okviru postojećih kreditnih linija i zajmova obezbijedi sredstva za otkup tržišnih viškova pšenice ovogodišnjeg roda, koja je proizvedena u Srpskoj.

U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, realizuje podsticajne mjere kao podršku tekućoj proizvodnji.

Resorno ministarstvo realizuje podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2014-2015. godini, u iznosu od 250 KM po hektaru, za minimalno 1,5 hektara zasijane površine.

Zaprimljeno je 956 zahtjeva za prijavljenu i zasijanu merkantilnu pšenicu na površini od 6.604 hektara, te je izvršen obračun prvog dijela podsticaja za proizvodnju pšenice u ovoj godini, kojim je odobreno 669.757 KM za 760 korisnika i sjetvenu površinu od 5.358 hektara.

Regres za dizel gorivo za potrebe izvođenja proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi, iznosi 0,60 KM po litru, a realizacija ove mjere je u toku u skladu sa spiskovima koje je odobrilo resorno ministarstvo na bazi površina prijavljenih i upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda iznosi 0,05 KM po kilogramu, a ukupan iznos podsticaja po hektaru sjetvene površine pod merkantilnom pšenicom u 2014-2015. godini iznosi 510 KM po hektaru za minimalan prinos od četiri tone po hektaru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se