9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

„Majke Srebrenice“ politički motivisane

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da kao čovjek i kao političar saosjeća sa bolom majki zbog gubitka najmilijih tokom prošlog rata, ali da je Udruženje „Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“ odavno previše involvirano u politiku i da su njegove predstavnice ušle u zloupotrebu svog bola.

Komentarišući krivičnu prijavu koju su protiv njega podnijeli Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje „Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“ zbog krivičnog djela „izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz Krivičnog zakona Federacije BiH, Dodik je rekao da je cilj te prijave da se onemogući da iznosi stavove koji nekome ne odgovaraju.

„To znači da ako progovorite odmah ćete dobiti krivičnu prijavu“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, poručivši da će uvijek govoriti da se u Srebrenici nije desio genocid nego veliki zločin.

On je podsjetio da je Republika Srpska, preko tadašnjeg predsjednika Dragana Čavića, izrazila žaljenje i izvinjenje zbog toga što se desilo u Srebrenici.

„Čavić je neopravdano potpisao nešto što će opteretiti mnoge generacije Srba koje dolaze, ali to je njegov teret i neka se on nosi s tim. Mi to ne možemo prihvatiti jer se Dragan Čavić nije mogao oduprijeti pritiscima stranaca i međunarodne zajednice i sramno je podržao izvještaj koji se uzimao zdravo za gotovo, iako niz činjenica ne idu u prilog broju od osam hiljada stradalih“, napomenuo je Dodik.

On je ponovio da bi jedino rješenje bilo da se formira međunarodna komisija, koja bi od 1991. do 1995. godine objasnila sve događaje u Srebrenici i dala njihovu kvalifikaciju, te dodao da je spreman unaprijed da prihvati nalaze te komisije.

Govoreći o Udruženju „Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Dodik je podsjetio da je prije dvije godine to udruženje izašlo sa zahtjevom za promjenom Ustava BiH, iako kao nevladina organizacija nema ništa s tim pitanjem.

Kada je riječ o pojmu „genocid“, Dodik kaže da se vodi i svjetska rasprava o tome, da je tek nedavno priznato da je prije 100 godina izvršen genocid nad Jermenima, a da nikada nije definisano da li je izvršen genocid nad Srbima u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se