9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Lukač: Stanje bezbjednosti u Srpskoj povoljno

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj povoljno i pojasnio da je posljednjih dana policija bila sa „dugim cijevima“ ispred institucija Srpske zbog informacije o mogućnosti izvršenja određenog terorističkog akta na širem području regiona.

„Ta informacija odnosila se, ne samo na Srpsku i BiH, već i na region, Srbiju i Crnu Goru i zato smo bilo podigli bezbjednost institucija na viši nivo. Dobro je da je sve prošlo u redu, da ta informacija nije potvrđena i da nije bilo nikakvog terorističkog akta“, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je o bezbjednosnoj situaciji, između ostalog, razgovarano na proširenoj sjednici Kolegijuma ministra unutrašnjih poslova kojem su danas prisustvovali i članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema Lukačevim riječima, trenutno nema nikakvih informacija koje bi bile relevantne o tome da neko može izvršiti bilo kakav incident na komemoraciji u Srebrenici najavljenoj za 11. juli.

„Nadamo se da će taj skup proći u najboljem redu. Cilj nam je da sve to dobro prođe i da se završi, kao i svi dosadašnji, bez problema“, istakao je Lukač.

On je rekao da će ovaj vid sastanka sa članovima Odbora za bezbjednost doprinijeti boljoj realizaciji aktivnosti MUP-a, ali i demistifikaciji stvari „za koje određeni segmenti u društvu misle da se dešavaju u MUP-u“.

„Mi nemamo šta da krijemo. Radimo u službi naših građana i Republike Srpske i spremni smo da informacije podijelimo sa svim bezbjednosnim agencijama s ciljem zaštite imovine i života građana“, istakao je Lukač.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Milanko Mihajilica zatražio je od MUP-a da u prioritet budu stavljene istrage koje su od posebnog interesovanja javnosti.

On je rekao da je potrebno da se do kraja dovedu istrage u vezi sa negativnim revizorskim izvještajima, pojedinim privatizacionim i koncesionim ugovorima, kao i ugovorima iz oblasti javno–privatnog partnerstva.

Mihajilica je rekao da se to odnosi i na nerazjašnjena ubistva u Srpskoj, uključujući ona starija od 10 godina, te da se od MUP-a očekuje da uradi svoj dio posla, ali i da se nadležna tužilaštva maksimalno uključe u te aktivnosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se