23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

KUD „Novo Naselje“ pobjednik Festivala dječijeg folklora (foto)

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Novo naselje“ iz Janje kod Bijeljine osvojilo je prvo mjesto na 18-tom Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske, koji je danas održan u Zvorniku.

Drugo mjesto dijele KUD „Glogovac“ iz Bijeljine i KUD „Stara gora“ iz Rogatice, dok treće mjesto diele KUD „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće i KUD „Ljubinje“ iz Ljubinja.

U konkurenciji folklornih sekcija, prvo mjesto osvojila je osnovna škola /OŠ/ „Petar Petrović Njegoš“ iz Boljanića kod Doboja, drugo mjesto OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vasenice i treće mjesto OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bratunca.

Za prikaz običaja, prvo mjesto osvojilo je KUD „Lazarica“ iz Stanara, drugo mjesto KUD „Kakmuž“ iz Kakmuža i treće mjesto „Sočkovac“ iz Sočkovca.

U konkurenciji literarnih radova prvo mjesto osvojila je Sofija Gutalj iz OŠ „Sveti Sava“ Zvornik, drugo mjesto Tamara Šavija, OŠ „Sveti Sava“ Zvornik i treće mjesto Miloš Samardžić OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice.

U konkurenciji likovnih radova, prvo mjesto osvojio je Budimir Dupljanin iz OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica, drugo mjesto Helena Jović OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika i treće mjesto Kristina Vučak OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

Na 18-tom Festivalu dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske nastupilo je oko hiljadu učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Festival je otovrio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović, a učesnike je pozdravio predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić.

Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kome učestvuju djeca uzrasta do 15 godina. Manifestacija ima za cilj da od zaborava čuva narodne običaje, nošnje, pjesme, igru i muziku.

Organizator Festivala dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata je zvorničko SKPD „Prosvjeta“, koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek kod Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se