18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Klub poslanika SNSD-a ponovo napustio sjednicu

SARAJEVO – Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su i današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovim domom Šefika DŽaferovića.

Klub poslanika SNSD-a od ranije traži DŽaferovićevu smjenu zbog ozbiljne sumnje da tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

Prethodno je poslanik SNSD-a Nikola Špirić zatražio prekidanje današnje i održavanje tematske sjednice Predstavničkog doma, na kojoj bi bila razmatrana usaglašena evropska reformska agenda Savjeta ministara BiH, ali o ovom prijedlogu nije glasano uz obrazloženje da nije moguće na obaveznoj sjednici tražiti njeno prekidanje.

Špirić je ocijenio da današnju sjednicu treba prekinuti da bi se omogućilo razmatranje agende na tematskoj sjednici, koju danas treba da utvrdi Savjet ministra.

On je ocijenio da bi to bilo korisno da se ne bi dogodilo da evropski komesar za politiku susjedstva Johanes Han, koji sutra dolazi u Sarajevo, odnese u Brisel dokument koji će tek tamo pokazati slabosti.

„Briselu je dato dosta obećanja, a do sada ima malo pomaka“, rekao je Špirić i ocijenio da bi entitetski i parlament BiH trebalo da daju potvrdu svakog akta ovog tipa.

Izražavajući puni pijetet prema srebreničkim žrtvama, Špirić je zamolio Denisa Bećirovića i Mirsada Mešića iz SDP-a BiH te Zaima Backovića iz BPS-a kao predlagače da povuku Prijedlog rezolucije o Srebrenici.

„Mislim da nema tolikog stepena povjerenja i tolerancije da bismo se bavili ovakvom rezolucijom i da ćemo napraviti veći problem nego korist“, rekao je Špirić, ali je Prijedlog rezolucije o Srebrenici, kao ranije utvrđena tačka, ostao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević podržala je Špirićev prijedlog da Predstavnički dom održi tematsku sjednicu na kojoj bi razmatrao agendu, ali uz ocjenu da ne treba prekidati današnju sjednicu zbog toga.

S obzirom na to da je Kolegijum Predstavničkog doma u dnevni red uvrstio prijedlog odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, nije prihvaćen ni zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića o skidanju ove tačke dnevnog reda.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se