18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

JOVAN DERETIĆ U ZVORNIKU: Srbi i Jevreji su prijateljski narod

Akademik Jovan Deretić smatra da je veoma dobro što Srbi i Jevreji održavaju dobre odnose jer su prirodno prijateljski naklonjeni jedni prema drugima.

Deretić je na predavanju o temi „Srbi i Jevreji“, koje je večeras održao u Zvorniku, rekao da je ubjeđen da će u budućnosti Jevrejima biti potrebni Srbi, a Srbima Jevreji, jer ova dva naroda imaju puno toga zajedničkog što dijele.

„Jevreji su uticajni u svijetu i mogu da budu od koristi Srbima i naravno i Srbi mogu da budu od koristi Jevrejima“, rekao je Deretić i naglasio da su dokazi prijateljstva između Srba i Jevreja i to što su Jevreji upotrebljavali srpsko pismo

On je pojasnio da je prvi natpis „Obelisk“ kneza Meše Jevrejskog, koji datira iz 842. godine prije Hrista, pisan srpskim pimsom, a jevrejskim jezikom i naglasio da Jevreji nikada ne bi uzimali pismo od naroda koji je prema njima neprijateljski nastrojen, nego od prijatelja, što je dokaz da su ova dva naroda od davnina imali neke specifične veze.

Deretić je podsjetio da je srpski narod uvijek bio prjateljski raspoložen prema Jevrejima što govori u prilog i činjenica da je Srbija primilao jedan broj Jevreja koji su bili protjerani iz Španije u Prvom svjetskom ratu.

„I Jevreji su se prema Srbiji i srpskom narodu ponašali veoma odano i borili se herojski u srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu“, rekao je Deretić i istakao da su Srbi, iako su teško mogli da spase i sopstvenu glavu, štitili Jevreje i u Drugom svjetskom ratu onoliko koliko su mogli, prihvatajući njihovu djecu kao svoju.

Deretić, koji je član Ruske petrovske /carske/ akademije, tvrdi da su svi toponimi na Sinaju, koji su stari više od hiljadu godina prije Hrista, ispisani na srpskom jeziku, što je dokaz čvrstih veza između Srba i Jevreja.

Organizator predavanja je Dom omladine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se