9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Jedinstveni program – jedino moguće rješenje

Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program i preporuke Međunarodne monitoring misije /IMO/ predstavljaju jedino moguće rješenje za završetak obrade rezultata popisa u BiH.

Ovako predloženi Jedinstveni program u potpunosti je usklađen sa Zakonom o popisu, Metodologijom popisa i međunarodnim preporukama i standardima, saopšteno je iz Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH.

S tim u vezi Agencija je predložila Savjetu ministara BiH da podrži nastavak aktivnosti na obradi rezultata popisa u skladu sa Jedinstvenim programom i IMO preporukama.

Agencija za statistiku BiH danas je obavijestila Savjet ministara BiH o svim preduzetim aktivnostima Agencije na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije od 16.juna, s ciljem da se nastavi proces obrade podataka i počne sa objavom rezultata popisa u ovoj godini kako je predložio IMO tim.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH je na sjednici održanoj 18. juna pažljivo razmotrio i prihvatio sve preporuke IMO misije te ih uvrstio u Jedinstveni program obrade podataka popisa.

„Entitetski zavodi za statistiku ni nakon jasnih preporuka Međunarodne monitoring misije, nisu prihvatili Jedinstveni program, predložen od Agencije za statistiku BiH“, navodi se u saopštenju.

Tim povodom, predsjednik Upravnog odbora IMO-a Piter Everers uputio je 26. juna statističkim institucijama u BiH i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću dopis u kojem izražava razočarenje reakcijama entitetskih zavoda na preporuke IMO o rješavanju otvorenih pitanja na obradi rezultata popisa: primjene seta pravila za izvođenje stalnog/rezidentnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz daljeg procesa obrade podataka popisa.

Everers je i direktor Direktorata za međunarodnu saradnju EUROSTAT-a.

Agencija za statistiku BiH je u skladu sa Zakonom o popisu predložila Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. i dostavila ga entitetskim zavodima za statistiku.

Prvobitno predloženi Jedinstveni program je podržao Federalni zavod za statistiku FBiH dok je Republički zavod za statistiku Republike Srpske bio protiv.

Jedinstveni program sa komentarima entitetskih zavoda, Agencija je proslijedila predstavnicima Međunarodne monitoring misije koji vrše nadzor provođenja popisa u BiH i Savjetu ministara BiH.

Nakon analize jedinstvenog programa predsjedavajući IMO misije Piter Everers je poslao 16.juna pismo sa preporukama za rješavanje otvorenih pitanja koje je Agencija za statistiku BiH u potpunosti prihvatila i integrisala u Jedinstveni program, te ga ponovo dostavila entitetskim zavodima za statistiku i IMO misiji.

Predstavnici IMO misije su potvrdili da je Jedinstveni program u potpunosti usaglašen sa svim IMO preporukama i da će od EUROSTAT-a i IMO tima biti prihvaćeni rezultati popisa na osnovu ovako definisanog Jedinstvenog programa, na osnovu kojeg se može utvrditi kategorija stalnog stanovništva za BiH i sve niže administrativne jedinice.

Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku dostavili su IMO misiji svoje komentare i neslaganje zbog ove, zadnje verzije Jedinstvenog programa u koju su unesene preporuke IMO misije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se