13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ivancov: Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva za Rusiju

BANJALUKA – Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov smatra da je rezolucije o Srebrenici, koju je pripremila Velika Britanija za usvajanje u Savjetu bezbjednosti UN, neprihvatljiva za Rusiju i da onakva kakva je sada nema pravo da postoji, a ukoliko bude razmatrana onda mora biti objektivna.

U Nacrtu rezolucije Velike Britanije osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama „usade lekcije“ iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

O rezoluciju, koja je postala glavna tema u BiH i regionu, bi 7. jula, četiri dana prije obilježavanja dvije decenije od zločina u Srebrenci, trebalo da se izjasni Savjet bezbjednosti UN.

Upitan kakav je stav Rusije o tom dokumentu, Ivancov je u intervjuu „Glasu Srpske“ naglasio da je to pitanje „veoma osetljivo, različito se tumači i različito koristi“.

„Ono što se desilo u Srebrenici je velika tragedija, ali Srebrenica nije jedina tragedija koja se desila tokom rata u BiH. Moramo poštovati sve žrtve konflikta – Bošnjake, Srbe i Hrvate. Kada se obilježava godišnjica u Srebrenici, onda se mora misliti na posljedice koje bismo mogli imati na odnose između naroda u ovoj zemlji“, upozorava ruski diplomata.

Ruska Federacija, ističe Ivancov, ne stavlja odgovornost „na Srbe i Srpsku“ za zločin u Srebrenici i dodaje da su za svaki zločin krivi pojedinci i nema kolektivne krivice.

„Ne može biti govora o tome da je genocid bio počinjen nad jednim narodom. To treba jasno da se zna. Postoji i druga strana zločina koji je počinjen u Srebrenici. Ne radi se o zločinu koji je počinjen jednoj strani koja je učestvovala u konfliktu ili jednog cijelog naroda nad drugim. Smatram da je ovo pitanje veoma politizovano i bilo koje njegovo tumačenje treba da bude veoma pažljivo“, jasan je ambasador.

Što se tiče rezolucije, ubijeđen je da onakva kakva je sada nema pravo da postoji i da, ukoliko bude razmatrana u Savjetu bezbjednosti UN, „mora biti objektivna“.

„Rezolucija ne treba da govori o prošlosti, nego o budućnosti, pomirenju i povjerenju, bez kojeg nije moguć normalan razvoj zemlje“, zaključak je Ivancova.

Inače, ambasador Rusije demantovao je pisanje „Dnevnog avaza“ da je rekao da se u Srebrenici desio genocid.

Ivancov je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, poručio da se tragedija u Srebrenici pokušava politizovati i da to nije put pomirenja u BiH.

Na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici rekao je da je rano o tome govoriti i da konačan tekst prijedloga rezolucije nije pripremljen.

Ocjenu da će Rusija uraditi sve da se diplomatskim putem dođe do usaglašenog teksta rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, ako je to moguće, iznio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„A da li će ići na veto ili ne, to zaista ne znam. Smatram da bi i druge zemlje članice Savjeta bezbjednosti trebalo da imaju razuman stav i da pokušaju doći do teksta koji će biti opšteprihvatljiv“, navodi Ivanić.

Britanski ambasador u BiH Edvards Ferguson smatra da nema primjerenijeg načina da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata u BiH nego što je donošenje rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN.

Prethodno je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH izjavio je da misli da će se u Sarajevu vrlo teško poštići dogovor o tekstu rezolucije o Srebrenici, te ocijenio da je riječ o vrlo riskantnom potezu u osjetljivom trenutku kada BiH pokušava da napravi široki front zajedništva, kada su u pitanju ekonomske reforme i definitivno okretanje budućnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, pak, poručio da „ako je neophodno da se usvoji rezolucija o Srebrenici, zašto ne bi bila takva da Srebrenica bude proglašena mjestom genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima“.

Dodik smatra da bi to bilo u funkciji pomirenja u BiH, a ne, kako je rekao, „jednostrane kvalifikacije koje se zagovaraju“.

Dodik će danas u Sankt Peterburgu razgovorati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kome će prenijeti stav Republike Srpske o predloženoj britanskoj rezoluciji koju, kako kaže, treba odbaciti kao nepotrebnu i nedovoljno objektivnu.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se