20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ističe ekstradicioni pritvor Naseru Oriću

SARAJEVO – Ekstradicioni pritvor ratnom komandantu snaga u Srebrenici Naseru Oriću, nakon hapšenja u Bernu 10. juna, ističe u danas.

U Ministarstvo pravde BiH juče je stigao zahtjev Tužilaštva BiH da od pravosuđa Švajcarske zatraži izručenje Orića, što je Ministarstvo i uradilo.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da bi izručenje Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta „Naser Orić i drugi“ koji se vodi pred pravosuđem BiH, piše N1.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin BiH i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Orić je u Bernu uhapšen po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici zaključio je da ukoliko nekadašnji komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ne bude pušten na slobodu do 30. juna, sve planirane aktivnosti za 11. jul biće odgođene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se