10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Incidenti u Splitu i Zenici recidivi nacističkog nasljeđa

Istoričar iz Beograda Dragomir Anđelković ocijenio je u izjavu za Srnu da su kukasti krst na stadionu u Splitu i gaženje zastave Izraela u Zenici recidivi nacističkog nasljeđa u BiH i Hrvatskoj, koji se danas manifestuju u antisrpstvu, ali s vremena na vrijeme i kroz najgrublji vid antisemitizma.

Anđelković je podsjetio da je BiH tokom Drugog svjetskog rata bila u sastavu Nezavisne Države Hrvatske, te da je veliki broj Hrvata i Muslimana podržavao nacistički režim i aktivno učestvovao u vojnim formacijama i političkim strukturama te ustaško-nacističke države.

On je ukazao da se za razliku od mnogih drugih zemalja koje su bile na strani nacizma, ali su poslije rata doživjele denacifikaciju – u BiH i Hrvatskoj to nije desilo.

Anđelković napominje da su Hrvati i Muslimani, zbog jugoslovenstva i činjenice da su preko toga podijelili srpski antifašizam, amnestirani za ono što su radili tokom Drugog svjetskog rata.

„Izbegli su ne samo kaznu zbog toga, već i proces denacifikacije, lečenje od te bolesti nacizma“, rekao je Anđelković.

On ističe da recidivi tog nacističkog nasljeđa postoje do danas, a manifestovali su se u antisrpstvu i mržnji protiv Srba, ali s vremena na vrijeme i kroz najgrublji vid antisemitizma.

„O tome bi svet trebalo da razmisli. Toliko se priča o suzbijanju nacizma, a dozvoljava se da u nekim mestima u Evropi nacističko nasleđe bude gotovo legalno ispoljavano“, zaključio je Anđelković.

Na travi stadiona Poljud u Splitu, tokom utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije, koja je održana sinoć, bio je iscrtan kukasti krst.

Na sinoć održanom kvalifikacionom meču za fudbalsko prvenstvo Evrope 2016. godine u Zenici između reprezentacija Izraela i BiH, navijači iz BiH su, prema fotografijama koje su objavljene prije utakmice, gazili po zastavi Izraela.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se